Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg 2000 kalorier om dagen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det sant at jenter trenger 2000 kalorier hver dag? Er 14 år, 152 cm høy og veier Ca 45 kg. Trenger jeg 2000 kalorier hver dag da?

Besvart 08.01.2019 12:04
 

Svar
Hei!

Akkurat hvor mange kalorier du trenger, er ikke så lett for meg å svare på, fordi det kommer an på hvor aktiv du er, og om du er en person med høy eller lav eller normal forbrenning. 

Hvis du trener litt ca tre dager i uken, så trenger du ca. 2000 kalorier. Om du aldri trener, så trenger du nok litt mindre, med mindre du har veldig høy forbenning (mye sulten, slank, kan spise mye uten å legge på seg, ofte har foreldre hatt det på samme måte når de var unge). Hvis du trener tre dager i uka, og har høy forbrenning, så trenger du nok mer enn 2000 kalorier.

Det er uansett ikke nødvendig å telle kalorier. Kroppen klarer å styre dette veldig fint selv, så lenge man spiser regelmessig, stopper når man er mett og ikke spiser for ofte godteri/snacks o.l. Hvis vekten går nedover så er det et tegn på at man spiser for lite.

Husk at du som 14-åring er i en alder der du skal gå opp i vekt de kommende årene. Hvis du ikke legger på deg, kan det være greit å snakke med helsesøster om det er noe du bør gjøre annerledes.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse