Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått opp 20 kg på kort tid. Skal jeg snakke med helsesøster?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 175 høy og har vekt problem for jeg veier 81 kilo det er greit nok men i begynnelsen av november veide jeg 61!! Men når jeg gikk opp synst jeg jeg var unormal tynn så jeg begynte med feit mat som macdonals rett ved skolen får penger når jeg trenger det så i slutten av dagen går jeg ned og kjøper meg 3 Chess burgere og klarer ikke og sette begrensning skal jeg snakke med noe helse søste eller?

Besvart 20.01.2019 20:17
 

Svar
Hei

Jeg synes at du skal snakke med helsesykepleier på skolen din om kosthold og vekt. Helsesykepleier har oversikt over hva du tidligere har veid og kan veilede deg til riktig kosthold og hun vet hvor du bør ligge i vekt.

Når man kommer i puberteten kan man få økt matlyst. Det er helt normalt. Du har gått opp 20 kg i vekt på kort tid. Dette kan du trenge hjelp og støtte til å regulere. 

For å begrense et høyt matinntak er det viktig at du spiser regelmessig. Fire hovedmåltider og et par mellommåltider med sunn mat vil hjelpe deg til å ikke bli så sulten at du faller for fristelsen til å spise mere enn det kroppen trenger. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese og anbefaler deg å snakke med en voksen slik at du kan få hjelp. Helsesykepleier har god erfaring med å snakke med ungdommer som har det slik du beskriver. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold