Hopp til hovedinnholdet

Uansett hva jeg spiser så blir jeg ekstremt kvalm etterpå .

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, de siste 3 månedene så har jeg ikke hatt et særlig godt forhold til mat. Uansett hva jeg spiser så blir jeg ekstremt kvalm etterpå og føler jeg må kaste opp. Når jeg spiser så får jeg også veldig dårlig samvittighet og føler at jeg har gjort noe dårlig. Dette har ført til at jeg dropper flere måltid. Som det er nå så spiser jeg lite frokost, jeg dropper lunsj, og spiser lite middag også. Jeg er sulten, og vet at jeg er sulten men jeg tåler rett og slett ikke mat, bare tanken på mat gjør meg kvalm og uvel. Og om jeg ser bilder av mat også blir jeg kvalm og må nesten se bort. Jeg tror ikke jeg er mye tynnere enn jeg er eller, eller at jeg må gå ned i vekt eller noe. Har snakket med helsesøter men det hjalp ikke mye, foreldre eller andre voksne er utelukket, de vil jeg ikke snakke med. Hva er galt med meg? Hvorfor har jeg det sånn?

Besvart 11.02.2019 11:59
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det ikke er særlig ok å ha det slik du beskriver det. 
Det er vanskelig å si hva årsaken er, men tenker at det er veldig viktig at du tar kontakt med fastlegen, slik at han/hun kan vurdere og finne ut av hva som kan hjelpe deg ut av dette. 
Noen ganger kan dårlig matlyst og vanskelig forhold til mat ha med psykisk helse å gjøre, at en ikke har det bra. Andre ganger kan det ligge en fysisk sykdom til grunn.
Det er viktig å få kartlagt , slik at du kan få riktig behandling. 

Mange gruer seg for å gå til legen, men husk at de er der for å hjelpe oss til å få det bedre. 

Lykke til og riktig god bedring !

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold