Hopp til hovedinnholdet

Hva er normalt og veie for en gutt på 15 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 15 blir snart 16 lurte bare på hva som er normal vekt for en på 178cm trener 4 ganger i uken med 2 timer økter veier nå 94kg og det går har satt mål på 85kg og har kutta ut sukker helt for 2 måneder og det er da jeg startet viede orginalt 98-100kg. lurte bare på hva some rnormalt med en gutt på min alder og høyde og hvordan jeg kan gå ned fortere

Besvart 15.03.2019 10:54
 

Svar
Hei!

Når vi skal regne ut hva som er normalt å veie for din alder og høgde bruker vi en KMI kalkulator. Når jeg regner ut din høgde og vekt og tar hensyn til din alder har du en KMI på 29.7. Dette er over gjennomsnittet og kan bety at du veier for mye. En normal KMI for din alder er mellom 17-23.3. 

Samtidig er det viktig at du vet at fremover vil kroppen din utvikle seg mye. Derfor er det anbefalt at du ikke øker i vekt, men heller ikke slanker deg mye. Dette fordi kroppen din er i stor utvikling. 

For å gå ned i vekt er det viktig å tenke på to ting: aktivitet og kosthold. 

Det betyr at du er aktiv hver dag. Aktiviteten kan være alt fra tur, sykling, klatring, ski, dansing også videre. Det viktige er at du finner en aktivitet du liker godt. 

Det kan også være ok å tenke på at du kan gå eller sykle til skolen, ta trapper og ikke heis. Det er en fin måte å være aktiv på i hverdagen.

Når det gjelder mat er det viktig å spise variert. Det er anbefalt å spise mye grønnsaker, og gjerne frukt, grove kornprodukter, fisk og meieriprodukter som har mindre fett (magre meieriprodukt). Husk at du ikke trenger å være sulten for å gå ned i vekt. Det vil være nok å kutte ned på brus, snacks og godteri. Husk også at det er lov å kose seg med noe god mat også. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening