Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så redd for å spise noe jeg kan bli syk av

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 17 år gammel gutt, som frykter dødelige ting. Har begynt å frykte matforgiftning mer enn noen gang. Veldig redd for dødelige konsekvenser.. leste mye om ris, og pasta rester ( selvom en rekke ganger har jeg spist det 1-2 dager gammelt i kjøleskapet) men har begynt å bygge en slags mat frykt. Dette er bare starten. Har begynt å frykte dødelig matforgiftning, på en rekke ting jeg tar og spiser. Type brød, sjokolade, potetgull og ris kjeks. Så jeg er veldig redd. Klarer til en viss grad og spise normalt. Men mye av tiden min går til å frykte matforgiftning. Er veldig redd for at det skal utvikle seg til en spiseforstyrrelse..mye av dette vet jeg bare er frykt! så spørsmålet mitt er følgende: hva er egentlig trygt å spise? Og hvem kontakter jeg i Oslo, for å snakke om disse problemene? Hilsen gutt 17 år fra Oslo

Besvart 05.08.2019 20:11
 

Svar
Hei

Så slitsomt det må være for deg å hele tiden bekymre deg for å få i deg noe som kan gjøre deg syk. Dette må tappe deg mye for krefter og energi. 

Du har to spørsmål i teksten din. Du lurer på hva slags mat som er trygt å spise og hvem du kan ta kontakt med for å få hjelp.

Det er sjelden man blir syk av mat, spesielt her i Norge. Når det gjelder mat så er vel så og si all mat helt trygt å spise så lenge den oppbevares og håndteres på riktig måte. Det står en del nyttig informasjon inne på matportalen sine sider.

Du snakker imidlertid om dødelig matforgiftning. Dette skjer veldig sjeldent og jeg vil tro at dersom det forekommer dødsfall i forbindelse med matforgiftning så handler dette om at vedkommende har blitt dehydrert. Dette er ofte ikke noe fare hos ungdom eller voksne, men yngre barn og eldre er mer utsatt for dehydrering. Det er derfor viktig å få i seg rikelig med drikke dersom man skulle kaste opp og/eller ha diaré.  

Jeg opplever at bekymringene dine tar veldig mye plass hos deg og fører til begrensninger i din hverdag. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsestasjon for ungdom, fastlegen din eller psykisk helsehjelp i bydelen du tilhører. Fortell hvordan du har det og hvordan dette påvirker deg og din hverdag. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykolog

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold