Hopp til hovedinnholdet

Vil bli vegetarianer, men foreldrene mine forstår ikke!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg aaaaaner ikke hvor jeg skal ta dette spørsmålet, så jeg tar det her. Jeg kan kanskje fortelle litt om meg selv først... Jeg er 13 år(går i 8.kl) , jeg har sendt inn spørsmål her før angående vekt, og dere har sagt at jeg har en normal vekt... jeg har cøliaki og har hatt det i mange år. Over til «spørsmålet»: jeg vil bli vegetarianer. Jeg har hatt vegetardager før og kroppen min har ikke reagert noe hvis jeg droppet kjøtt. Jeg vil bli vegetarianer pga klima og dyr. Jeg får noen ganger skyldfølelse hvis jeg spiser kjøtt.Men jeg tror ikke foreldrene mine vil det, hvertfall ikke moren min. Hun begynner å bable om at det er så vanskelig å få i seg næring og sånn, men det er jo IKKE bare kjøtt man får næring fra, og jeg føler når noen tenker på vegetarianere tenker de på å spise gress og gulrøtter.. og det gjør meg ganske irritert. Jeg er i puberteten og har fått mensen, hvis jeg hadde blitt vegetarianer, ville det påvirket det på noen måte? Noen tips? Føler ikke familien forstår noe...

Besvart 24.09.2019 10:34
 

Svar
Hei!

Det trenger ikke være farlig å kutte ut kjøtt fra kostholdet. Det er stor forskjell på å være vegetarianer og veganer. Som vegetarianer kan du jo spise melkeprodukter, egg og fisk, og det vil gjøre at du enkelt får i deg de næringsstoffene du mister i kjøtt.

Det er viktig at man som vegetarianer ikke spiser bare grønnsaker til middag, man må ha en protein- og fettkilde også. Det kan være erter/bønner/linser eller egg eller fisk, og gjerne sunne oljer eller avokado for å få sunt fett.

Spiser man bare grønnsaker som vegetarianer så får man for lite næringsstoffer og for lite kalorier. Da kan man miste menstruasjonen og det går utover ens normale utvikling. Så lenge du spiser melkeprodukter, egg, fisk hver dag, og har bønner/erter/linser i kostholdet, og velger grovt brød så kan du fint kutte ut kjøtt.

Jeg vil råde deg til å lese deg litt opp på vegetarkosthold før du eventuelt kaster deg ut i det. Slik at du vet hvilke næringsstoffer du må være obs på å få i deg nok av.

Les mer: Det du trenger å vite om vegetar- og veganermat

Hvis du ender opp med å kutte ut kjøtt, kan det være greit å ta en tur innom helsesykepleier på skolen etter en måneds tid og snakke med henne om hvordan det går, hva du erstatter kjøtt med og hvordan kostholdet ditt ser ut generelt. For å være på den sikre siden slik at du ikke mister noen viktige næringsstoffer.

Jeg legger ved en artikkel om hvordan du kan snakke med foreldrene dine under svaret.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Visste du at det finnes miljøvennlig kjøtt?

Geit (colourbox.com)

Du behøver ikke bli vegetarianer for å ha en miljøvennlig kost. Det finnes nemlig kjøtt som gir mindre miljøbelastning, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt i kosten.

Les mer

Mindre kjøtt - mindre klimagasser

Kjøtt på tallerken (colourbox.com)

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold