Hopp til hovedinnholdet

Jeg er allergisk mot nesten all frukt og grønnsaker, jeg har astma som gjør at jeg ikke kan trene så mye som jeg vil på grunn av pusten min. Jeg er ei slank jente som sikkert kan legge på meg litt, veier 45 kg og er 165 cm høy.  

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er en jente på 15 år som i fjor fikk vite at jeg har allergi mot nesten all frukt og grønnsaker. Det eneste jeg tåler er kokte poteter, kokte gulrøtter i veldig små mengder, agurk og kinakål / annen salat. Jeg har også astma og noe som heter EIL (husker ikke hva det står for, men dere har vel en lege som vet det?). Uansett astmaen og EILen gjør at jeg har vanskelig for å trene kondisjon/utholdenhet/løping og lignende, jeg kan heller ikke gå på noen lagsport eller svømming fordi jeg plutselig ikke får puste og da besvimer jeg ofte. I og med at jeg har alle disse problemene er jeg redd jeg plutselig skal gå veldig mye opp i vekt. Jeg er egentlig veldig lett i forhold til høyden min, men det kan jo fort endres. Jeg veier bare rundt 45 kg og er ca. 165 cm høy. Og nei, jeg spiser ikke lite. Jeg spiser frokost hver dag, oftest 2 grove skiver. På skolen har jeg mellom 4 og 8 grove skiver. Jeg spiser oftest 4-5 poteter til middag og har som regel et mellommåltid eller to også i tillegg til kveldsmat. Har dere tips til hva jeg kan gjøre for å holde et sunt forhold til kroppen min? Det gjør ingenting om jeg legger på meg litt, tvert i mot så blir jeg glad - så lenge det er på en sund måte riktignok.. Håper på svar :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!
 
Jeg synes du takler din livssituasjon på en flott måte allerede. Du er ei bevisst jente som spiser rikelig med mat, spiser det du kan av frukt og grønnsaker og har lært deg å leve med at du har astma og EIL. Jeg vet dessverre ikke hva slags tilstand EIL er og fant det heller ikke ut når jeg søkte etter svar på Google.
 
Når jeg legger inn din alder, vekt og lenge på et skjema vi bruker ser jeg at vekten din ligger litt lavt innenfor normalområdet, og det gjør nok ingenting hvis du går opp litt i vekt. Jeg synes du er veldig flink med å tilføre kroppen din mat ved å spise regelmessige måltider, så der er det allerede veldig bra.
 
Når noen ønsker å gå litt opp i vekt er det også ønskelig at det skjer ved økning av muskemasse og ikke bare fett. Har du forsøkt litt styrketrening? Da er du ikke avhengig av å presse pusten din like mye som ved løping eller svømming. Du blir anpusten av dette og, men ikke på samme måte. Du kan gjøre øvelser hjemme, ta sit-ups, push-ups, "planken", ryggøvelser osv. eller du kan trene på et treningsenter. Det koster endel, men da får du veldig god oppfølging i forhold til din tilstand og de lager et treningsopplegg for deg.
Jeg legger ved en artikkel fra Ung.no som kan gi deg noen tips på hvordan du kan gå litt opp i vekt, men husk også å sette pris på kroppen din som den er nå.  
 
Lykke til videre, jeg heier på deg!
 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn


Quiz: Hva vet du om konfliktløsning?

Hva er "Natteravn"?