Hopp til hovedinnholdet

Er så ei av at alle skal dømme meg fordi jeg liker annen musikk-og klesstil

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år som trenger hjelp. Helt siden jeg var rundt 9-10 års alderen var jeg veldig glad i rockemusikk. Jeg likte å høre på band som Black Veil Brides, Paramore, Bring Me The Horizon og flere. Jeg blir ofte mobbet p.g.a det og jeg får ord slengt etter meg som "Emo-loner", "Satanist", og masse andre ord fordi jeg likte å høre på rockemusikk, og gå i mørke klær. Det hendte at jeg begynte å kutte meg i 11 års alderen fram til jeg begynte i 8 klasse siden jeg bytta ny skole. Det gikk bra og jeg slutte å kutte meg men etter jeg begynte i 9 klasse, ble ting verre. Hver dag fram til nå blir jeg dyttet og får ord etter meg som "Emosatan", "Djevel unge og slikt. Jeg begynte å kutte meg og sunket inn i depresjonen igjen. Mamma har aldri vært heller så begeistret med at jeg likte rockemusikk og kledde meg i emo-stilen. Hun ber meg hele tiden med å slutte med rockmusikk og begynne å like litt mer "normal" musikk som One Direction eller Justin Bieber. Hun mener hele tiden at jeg vill bare gå rett i helvete. Ingen skjønner at de rockebandene jeg hører på reddet livet mitt fra å ta selvmord flere ganger, jeg er så ei av at alle skal dømme meg bare fordi jeg liker helt annen type musikk-og klesstil! Ingen skjønner noen ting! - 15 år gammel jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tenker at alle må få lov til å like den musikken de liker.  Hvis musikken gir deg glede og gode følelser, er det bra.  Hvis musikken gjør deg mer deppa, er det jo lurt å ikke høre på den noe særlig.  Det høres ut som musikken du liker, gir deg bra opplevelser og gode følelser, og også har vært til hjelp når livet er litt tungt.  Er det slik fortsatt, så er jo musikken du liker, bra for deg. 


Det å velge en annen stil enn flertallet, er ganske modig.  -Men man blir jo også veldig synlig da, og noe av konsekvensen er at det KAN bli noen kommentarer.  Jeg syns det er viktig at du tenker over det og bestemmer deg for at du vil tåle litt av det.  -Det skal ikke være slik at folk mobber, og er det sånn, skal du si ifra til de voksne på skolen.  -Men prøv å være stolt av deg selv og at du har greid å finne din stil, og stå for det.  Andres kommentarer er ofte en blanding av beundring fordi du tør å være litt annerledes og egen utrygghet for det ukjente.  I tillegg har jo de fleste et sterkt behov for tilhørighet, og det å kommentere andre som er ulike dem selv, er en slags måte for dem å forsøke å bygge en allianse med andre de føler seg lik og ønsker å være venner med. 

Vi mennesker er litt rare og mange går i flokk. -Noen er flinkere enn andre til å akseptere andre uansett, mens de mer utrygge, ofte ikke så lett aksepterer, og også lettere da kan kommentere på slik ting som andres valg av stil.  Hold deg til dem som er mer aksepterende og ER hyggelige og prøv å la kommentarer fra andre blåse forbi -eller ennå bedre; går det an å forsøke å se på det som litt beundring og misunnelse fra dem fordi du TØR. -Og vis selv AKSEPT for at andre liker Justin Bieber og annet som du ikke liker så godt

Ha det godt videre.  -Og om ting er litt vanskelige, så KAN det være lurt å prate litt med en voksen på skolen, for eksempel.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing