Hopp til hovedinnholdet

Vil det at jeg mobbet en jente i 8. klasse påvirke framtiden min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg er ganske usikker og er en veldig bekymret jente, med tanke på videregående og inntak. Jeg går i 10 til høsten, og det blir så klart mye press på meg da. Uansett, jeg tenker ofte på videregående og selve utdanningen min. Det har seg sånn at i 8, så utsatte jeg en jente for en slags form av nettmobbing. Jeg angrer utrolig mye, og er i dag venn med hun. Men i 8 var jeg veldig dum og gjorde alt for å passe inn. Uansett, hun byttet skole pga meg og en annen jente som utsatte hun for dette, og det har på en måte gitt et inntrykk av at det kommer til å påvirke fremtiden min. Jeg var jo så klart uten den kriminale lavalderen, men det ble en sak ut av det. En sosiallærer på skolen min sa at dette kunne bli en politisak, men det ble ikke det. Det ble en stor sak på skolen derimot, og jeg har tenkt på det utrolig lenge... vil dette påvirke fremtiden min? Videregående inntak? Eller uansett hva slags jobbmuligheter jeg har? Er redd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du tenker mye på det du gjorde i 8 klasse og at dette har fått store konsekvenser for deg på skolen. Samtidig er det bra at ting er blitt ordnet opp i og at du og denne jenta er venner nå. 

Vi kan alle gjøre feiltrinn i livet og noen ganger må en ta konsekvensen av det og gjøre opp om det er mulig. Samtidig er det viktig å komme videre og tilgi både seg selv og andre. Å bære på nag og dårlig samvittighet i lang tid etter at ting er ordnet opp i har lite for deg. En kan heller si til seg selv at en skal ta lærdom av det som skjedde og forsøke å unngå å gjenta sine feil. 

Og slike saker vil ikke påvirke dine muligheter til å søke deg inn på videregående skole. Det som påvirker ditt valg, er kun dine karakterer og bosted. Dette kan du lese mer om her.

Det er også noen år til du skal søke deg jobb. Om denne hendelsen vil påvirke din mulighet til å få jobb, er noe uvisst, men sannsynligheten er liten. Derfor anbefaler jeg deg å forsøke å gruble og bekymre deg mindre for dette. Sannsynligheten for at dine bekymringer blir til sannheter er minimale og skulle noe komme fram, så får du fortsette å være ærlig og fortelle om det som skjedde.

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen om dine plagsomme tanker som gjør deg så engstelig for fremtiden. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å ikke komme inn på videregående

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvor høyt karaktersnitt må du ha for å komme inn på studieønsket ditt? Og hvordan går du fram? Her finner du svarene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing