Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en taper og orker ikke mer!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en hente på 13 år jeg er en taper jeg vet det folk ser ned på meg foreldrene mine hater meg hva skal jeg gjøre jeg har er stort press på og sminke mæ og kjøpte merke klær for vennene mine gjør det og jeg vil ikke være sånn de men de bestemmer over meg og dytter meg plager meg hver dag jeg takler det ikke mer...

Besvart 08.06.2018 15:19
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Etter å ha lest det du skriver så forstår jeg at du har det veldig vondt og vanskelig for tiden. Du skal vite at det finnes mye god hjelp som gjør at du kan få det bedre. 

Det er trist å lese at du snakker deg selv ned og opplever at du er en taper. Videre at du tror foreldrene dine hater deg. 

Jeg er sikker på at foreldrene dine ikke hater deg. De er nok veldig glad i deg. Det er ganske vanlig at det kan bli litt ampert mellom barn og foreldrene i den alderen du er nå. Dette fordi barn i din alder ofte har lyst å bestemme mer i eget liv-noe som kan komme i konflikt med reglene til foreldrene. Resultatet blir ofte krangling, er det noe du kjenner deg igjen i? 

Du skriver ingenting om du har snakket med noen voksne om hvordan du har det.

Jeg vil anbefale deg å gjøre det ganske raskt slik at du får det bedre. Snakk med en voksen du har tillit til. Det kan være en i familien din, helsesøster på skolen, en lærer eller rådgiver for å nevne noen. Om dyttingen og plagingen skjer på skolen er det viktig at du forteller det til noen voksne på skolen. Alle elever har rett på en mobbefri skolehverdag. Dette finnes lover og regler for hindre dette som de voksne kan bruke for å få slutt på det. Ikke vær redd for å gi beskjed.

Venner har ingen rett til å bestemme over hverandre. Jeg tenker det er lurt at du gir beskjed til vennene dine når du opplever at de prøver å bestemme over deg. Si gjerne at du klarer å ta gode valg for deg selv både i forhold til sminke og klær. Du kan gjerne si at alle har forskjellig smak og derfor må den enkelte få lov å gå med akkurat de klærne de selv ønsker, uten at noen kommenterer det. 

Jeg håper svaret mitt var til litt hjelp for deg og at du tar motet til deg å snakker med noen voksne slik at du får hjelp. 

Husk at du er en helt unik jente som mange setter pris på å ha rundt seg. Minn deg selv på alt du kan og alt det gode du står for:) 

Les gjerne artiklene under svaret mitt. Der kan du få mange gode råd om hva du kan gjøre for å få det bedre og få et bedre selvbilde:) 

Lykke til!! 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Spørsmål og svar om: mobbing

Trist gutt (colourbox,com)

Lurer du på hva du kan gjøre om vennen din blir mobbet? Har du dårlig selvtillit og sliter med mobbing? Få svar på dine spørsmål om mobbing her.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing