Hopp til hovedinnholdet

Hjelp! Er nervøs for å starte på ny skole, og vennene er ekskluderende.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal starte på ungdomsskolen og jeg gruer meg til å stå foran klassen, jeg hadde problemer med det på barneskolen. Jeg ble syk en gang fordi jeg virkelig hater det. Men så har jeg litt problemer med vennegjengen. Vi er en gjeng med jenter som ikke er av de «kule» gjengene. Vi har det stort sett gøy. Men så er det sånn at jeg og min bestevenninne vi blir holdt litt utenfor ganske ofte. De skal på bowling og vi er ikke invitert. Nå har vi fått ordna sånn at vi to også kan. Det har skjedd flere ganger, mamma har sagt at neste gang så blir hun nødt til å snakke med dem som inviterer. Jeg synes det er frekt. Jeg er ikke akkurat god venn med hun ene heller. Vi kan være venner men ofte er vi sure på hverandre. Hun er veldig sjefete. Spørsmålet mitt er: hva burde vi to som ikke inkluderes gjøre? Vi skal starter i samme klasse også. Også kom en ny jente fra Syria i klassen vår på barneskolen og hun er kjempefrekk mot meg, men hun er sammen med bestevenninna mi med en gang det passer!

Besvart 19.08.2018 19:19
 

Svar
Hei!

Jeg forstår det sånn at du har to problemer. Det ene er at du er nervøs for å starte på ungdomsskolen, og det andre er at du har litt problemer med vennegjengen din. 


Du sier du er nervøs for ungdomsskolen, spesielt fordi du er redd for å stå foran klassen og holde presentasjoner. Dette skjønner jeg kan være veldig vanskelig. Jeg tror det er lurt at du snakker med lærerne dine om dette, og spør om det er mulig å ikke ha så fryktelig mange presentasjoner foran klassen, og at du heller kanskje kan ha det for mindre av klassen eller bare foran læreren. I tillegg kan presentasjoner med flere enn bare deg lette litt på trykket, fordi det ikke bare er deg som må holde presentasjonen. 

Når det kommer til vennegjengen din, skjønner jeg at deg og bestevennen din blir litt utestengt til tider. I tillegg er det en der du småkrangler litt med til tider, som kanskje blir slitsomt. Jeg tror det er lurt at du sier i fra - på en ordentlig måte som ikke er kranglete - at du synes det er litt kjipt av dem å ikke invitere dere med på ting de gjør. Om du ikke får frem dette uten krangel selv, så kan det hende du må få inn en lærer eller foreldre til å hjelpe dere snakke ut om det. Da kan det hende det blir bedre med tid. 

Jeg håper dette ordner seg. Jeg skal legge noen artikler til under, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å være med i den kule gjengen?

Kul gjeng (www.colourbox.com)

Føler du deg litt utenfor iblant? Er du ikke en del av den «kule» gjengen? Skulle du ønske at de kule inkluderte deg oftere?

Frykt ikke! Du er ikke alene. De fleste føler seg iblant litt utenfor. For de fleste er nemlig ikke en del av den kule gjengen.

Skrevet av ungdomsjournalistene Lars Ingar og Dina.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag