Hopp til hovedinnholdet

Sliter med å passe inn og få nye venner

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har hatt de samme vennene (jenter) siden skolen startet men aldri passet inn helt, måtte forandre meg selv for og passe inn, og har bært sånn siden. I det siste og en stund egentlig har jeg kjent på at jeg ikke er «viktig» for de, jeg blir alltid utelatt unntatt når jeg har noe de trenger som F.eks drikke, røyk og annet innen det temaet. Helt siden før jeg møtte de på ungdomsskolen har jeg strevet med selvskading, noe som fortsatt skjer. Ingen av de har spurt meg om hvorfor jeg går med gensere og bukser hver dag eller sett det, og de tenker vel egentlig ikke noe over det som jeg ikke bryr meg om. Men jeg bryr meg om at jeg snart sitter alene ved et bord siste året på skolen, noe jeg har prøvet og unngå helt siden første dag, jeg sliter med og skaffe meg andre «jentevenner» osv fordi folk ser på meg som «kald» som jeg har hørt. Jeg blir også fort sint og roper stygge ting uten og tenke over det. Så det er vel egentlig ingenting jeg kan gjøre. Jeg trenger tips.

Besvart 26.08.2018 17:20
 

Svar
Hei

Så bra at du søker råd når du har det vanskelig med venner.

Du skriver at du har hørt at noen ser på deg som "kald", og at du kan rope og si stygge ting til andre uten å tenke over det. Kanskje mange rundt deg ikke vet helt hvordan de skal ta kontakt med deg? Kanskje andre misforstår deg, og tror at du ikke liker deg eller ikke er interessert i å bli kjent med dem?

Du er ikke alene om å streve med venner. Mange synes det er vanskelig å skaffe nye venner. Nå er du også i en alder hvor du utvikler deg mye med tanke på hvordan du forstår både deg selv og forholdet ditt til andre mennesker. Kanskje ting blir lettere på videregående skole. Da velger du kanskje en linje som passer for deg og treffer andre som har samme interesser som deg. 

Mitt råd til deg er at du snakker med noen om hvordan du har det. Sosiallærer eller miljøarbeider på skolen kan mye om vennskap. De kan kanskje hjelpe deg både med tips om hva du kan gjøre og sette deg sammen med andre elever i gruppe som du kan bli kjent med.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ekte vs falske venner

Guttegjeng (colourbox.com)

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser