Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få venner

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei 13 år gammel jente som fyller 14 år i 29. September. I dag er det 28.September. Jeg har invitert mange til bursdagen min og nesten alle sammen sier at de ikke vil komme. Unntatt lillebroren min. Jeg har ingen venner å henge med i friminuttet. Jeg går bare til kantina, spiser maten min og går tilbake til klassa. Jeg har starta på mange idrett for å få venner. Jeg er nå både forelsket i en gutt og ei jente. Moren min synes nok det er greit. Det er bare henne jeg snakker om følelsene mine. Jeg ville heller hatt en bestevenn å snakke om dette. Jeg føler at jeg er så ensom og en som er veldig annerledes. Sminke er noe av det verste jeg kan tenke meg. Jeg har nesten lyst til å bare sitte inne på rommet mitt og ønske meg ting som jeg aldri får. Jeg får aldri venner, headsett, bra bukse, merkeklær, godteri, bra sokker, bra bh-truse. Jeg stjeler mammaen min sine undertøy, fordi jeg har ikke mine egne. Så, jeg ville gjerne ha goood tips om hvordan jeg kan få gode venner

Besvart 03.10.2018 16:33
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til meg om dette her på ung.no.
Du forteller at du har invitert mange til bursdagen din men at det ikke er mange som har takket ja. Det var leit å høre.

Du skriver også at du er ensom i friminuttene på skolen og at du ikke har noen venner. Jeg forstår veldig godt at du er lei deg fordi du føler deg ensom. Det som er kjempebra, er at du har moren din som du kan snakke med. Det synes jeg du skal fortsette med.

Det er også flott at du har begynt med en idrett nettopp for å bli kjent med flere og få deg venner. Da har du tatt et steg i riktig retning!

Mennesker er skrudd sammen slik at jo oftere vi ser en person, dess mer øker sjansen for at vi liker vedkommende. For hver gang man snakker sammen ansikt til ansikt eller på nettet, øker sjansen for at man liker hverandre bedre og bedre. I begynnelsen synes man kanskje ikke noe om de andre på treningen man har startet på, men når man møter de samme igjen og igjen, , øker sjansen for at man får lyst til å snakke mer med dem og kanskje finne på noe. Ved å lage seg rutiner der man treffer de samme personene gang etter gang, kan man bli venner med nye folk.

Sosiale medier kan også være en vei ut av ensomheten, i alle fall for de som tidligere har hatt gode venner, men som av en eller annen grunn har havnet i en situasjon der de kjenner seg ensomme, akkurat slik som deg. Tiden man bruker på Facebook, kan med andre ord slå begge veier. De som fra før av har hatt mye sosial kontakt, kjenner seg mindre ensomme, mens de som fra før av sliter med ensomhet, kan kjenne seg desto mer ensomme.

Jeg tenker også at det er viktig at du ser de som er rundt deg. Når man føler seg ensom og alene, kan man bli litt selvsentrert, og ikke fokusere på andre. Da vil man også bli oppfattet annerledes enn det man egentlig kanskje ønsker.

Hva om du virkelig prøver å prate med de rundt deg på skolen? Spør om hva leksa er, hvilken side dere skal jobbe på i boka, hva de gjorde i helgen eller hva de synes om én film osv. Ikke gi opp!

Du kan også gjerne ta en prat med læreren din eller helsesøster på skolen din, slik at de kan legge til rette og gjøre noen tiltak på skolen. Det er skolens ansvar at du har det bra når du er på skolen, og når du ikke har det bra må skolen gjøre noe.

Jeg håper du får det bedre snart. Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing