Hopp til hovedinnholdet

Hva skal til for at jeg kan kreve erstatning fra kommunen grunnet mobbing?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Lurte på om hva skal til for at jeg kan kreve erstatning fra kommunen grunnet mobbing. På skolen ble jeg slått, sparket, kastet ball på, utestengt, flasker i hodet og strikker skutt mot meg.. Etter dette har jeg vært deprimert, haft en spiseforstyrrelse (mild grad av anoreksia) og har problemer med å finne en jobb jeg trives med, og er veldig sårbar for kommentarer.. Vet mamma harsagt ifra mange ganger, men ingenting skjedde.. Dette varte fra 2. Til 10 klasse.. Vi har heller ikke tatt vare på papirer fra skolen..

Besvart 14.05.2019 08:58
 

Svar
Hei jente 19 år. 

Vi er to svarere, jurist og helsesykepleier.

Helsesykepleier svarer først:

Det er så trist å lese at du er blitt mobbet! Det er vonde minner som kan gi vonde tanker og følelser over lang tid.

Du skriver ikke om du har fått noe hjelp? Hvis du ikke har det, anbefaler jeg at du snakker med fastlegen for å få henvisning til psykolog.

Da får du mulighet til å gjennom det som skjedde. Du vil også få hjelp til hvordan du kan tenke om deg selv, om andre, og at du finner tilbake til en god selvfølelse. Hvis en er sårbar for kommentarer, kan en arbeide med seg selv slik at en både tåler mer og at en tar igjen, står opp for seg selv. 

Når du får det bedre med deg selv, vil du også få det bedre med andre, kollegaer og venner. 

Jurist:

Opplæringsloven setter strenge krav til rektorer og lærere dersom de mistenker eller får kunnskap om at en elev blir utsatt for mobbing. Hvis du har blitt utsatt for mobbing, og mener at manglende tiltak fra skolen er grunnen til at du har blitt skadet, fysisk eller psykisk, kan du ha krav på erstatning fra kommunen. 

For at du skal ha krav på erstatning, må det for det første være bevist at du har blitt mobbet. Dersom dette finnes bevist, kan kommunen bli ansvarlig på bakgrunn av vilkårene for arbeidsgiveransvar. Arbeidsgiver (kommunen) svarer for skade som voldes forsettlig eller uaktsomt under arbeidstakers utføring av arbeid.

Spørsmålet er hvilke krav den som ble mobbet med rimelighet kunne stille til at skolen skulle forhindret mobbingen. Regler i skolelovgivningen er relevante i denne vurderingen.

Som hovedregel er skolen pliktig til å undersøke saken, vurdere hva som kan gjøres for å endre forholdene, og om nødvendig sette inn tiltak. Hvis skolen har unnlatt å etterkomme dette, kan kommunen bli ansvarlig.

Det er vanskelige juridiske vurderinger som melder seg når man skal kreve erstatning som følge av mobbing på skolen. Det kan være svært krevende å få kommunen til å erkjenne ansvar for uaktsomhet begått av skolen. Det lønner seg derfor å ta kontakt med en advokat som er spesialisert på området.

Mange som ønsker å søke erstatning etter mobbing på skolen har krav på fri rettshjelp. Det betyr at bistanden fra advokat dekkes av staten. En advokat kan hjelpe deg med å søke om dette.

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt! 

Hilsen helsesykepleier og jurist, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing