Hopp til hovedinnholdet

Kan man anmelde personlig rettede hat-meldinger på facebook?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Vennina mi fikk denne meldingen på Facebook igår: Fy faen! Jeg håper du virkelig du får som fortjent å dør! Og ta med det støgge trynet ditt i grava! Det skulle ikke vært lov å vise seg frem offentlig når man er så stygg... jeg skjønner egentlig ikke hvorfor du gidder å leve, for ingen liker deg. Hadde jeg vært deg, hadde jeg drept meg selv for leeeenge siden. Ikke rart foreldrene dine stakk fra deg. Hahahahah Gjør verden en tjeneste å Gå å heng deg selv eller noe. Kan man anmelde det? Jeg må spørre for henne føler jeg, fordi hun ikke tør å spørre noen selv. Hun er redd for at den som sendte meldingen da skal gjøre noe verre. Men burde jeg anmelde det selv om hun egentlig ikke vil? (Hvis det i det hele tatt går Ann å anmelde det da) TRENGER SVAR FORT!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Venninnen din har fått en melding på facebook som inneholder grov hets og veldig stygge kommentarer. Du lurer på om man kan anmelde dette. Du sier hun ikke kommer til å si ifra selv. Men som venn føler du at du burde gjøre noe.


Dette må være en stort dilemma for deg å stå i som venn, og tenker at du blir strukket i mange retninger.  Det du spør om er vanskelig å gi et klart svar på. Det må være vondt å se din venninne gå igjennom dette. Du ser nok at hun blir redd, usikker og påvirket av denne meldingen. Du ønsker å hjelpe, men samtidig vil du ikke ødelegge noe for henne, eller ødelegge noe i deres vennskap. Vi synes du virker som en utrolig trygg og varm jente, som ønsker det beste for din venn - hun er heldig som har deg.

Er det ulovlig?

Å bli utsatt for hat og krenkelse på nettet er en stor belastning. Mange er nok usikre på om det er alvorlig nok til å anmelde og kvier seg for å ta kontakt med politiet når de opplever dette. Men det å true, skremme eller plage andre på nett er ulovlig, og kan anmeldes. Hvis man ønske å anmelde, er det alltid viktig å spare på meldinger, slik at det finnes bevis for det som har skjedd.

Du finner mer info her: slettmeg.no/lover-og-rettigheter/straffbart-pa-internett 

Det er for mye for en person å bære ansvaret for en så alvorlig sak. Tenker at dette er ting som hverken deg, eller din venninne, burde stå alene med dette. Samtidig står du i fare for å tråkke over en grense som din venninne har satt. Det kan hende at det beste du kan gjøre som venn er å vise at du er der for henne, uansett hva.

Vil uansett anbefale deg å motivere vennen din til å snakke med en voksen. Dere kan ringe politiet og drøfte dette med de på tlf. 02800. Da kan dere samtidig få informasjon om hvordan anmeldelse foregår, og hva politiet gjør videre etter at de har mottatt en anmeldelse, noe som kan være greit å vite før du bestemmer deg.

Om du eller din venninne vil snakke mer, kan dere bruke chatten på www.snakkommobbing.no Der kan du chatte med en voksne fagperson, uten at noen vet hvem du er. Det er åpent kl 15-21 fra mandag til torsdag og kl 16-21 på søndager.

 

Besvart av chatte-tjenesten Snakkommobbing.no i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan den som blir mobbet gjøre?

Den som blir mobbet eller frosset ut har ikke ansvaret for at mobbingen skjer. Men er det noe han eller hun kan gjøre selv for å få det bedre? Kommentér under.

Gå til vote

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett