Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil ha passordet til telefonen min

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det lov av foreldre av å tvinge ut passordet på telefonen til ungdom i tilfelle noe skjer? Eller kan man si nei. Fordi foreldrene mine sier at jeg må skrive det på en lapp og legge den i skuffen i stua. Dem sier at de bare skal skjekke vist det skjer noe men det stoler jeg ikke på. Kan jeg si nei til å gjøre det, men gi dem passordet om de mistanker noe. Liksom bare gi det til dem akkurat da de mistanker noe og at jeg ser hva de gjør. Og kan de gå på Snapchat og meldinger osv å se på meldinger/snaps? Fordi det er mitt privatliv.

Besvart 12.02.2019 09:53
 

Svar
Hei,

Jeg skjønner at du lurer på dette. Barnekonvensjonen som er et menneskerettighetsorgan for barn sier at "Barn har rett til å ha et privatliv" og "Barn har rett til å si sin mening og bli hørt". Men foreldrene dine har ansvar for deg frem til du er 18 år. Det betyr at de skal hjelpe og støtte deg når du trenger det. Det kan være vanskelig for foreldre å finne ut av hvordan de kan følge godt nok med på hva du gjør og hvordan du har det. Mange foreldre er bekymret for internett og sosiale medier, faktisk med god grunn.

Jeg tenker at ditt forslag er ganske fint, at du ønsker å si nei men å gi dem passordet dersom de mistenker noe. Dette kan du begrunne i behov og rett til privatliv. Også finnes det andre måter å vise tillit på. Du kan feks. prøve å vise foreldrene dine at du tar ansvar for å oppføre deg bra på sosiale medier og på meldinger. Spør foreldrene dine om hva de tenker er lurt og hvordan du kan unngå å komme i trøbbel. På den måten kan du få dem til å stole på deg. Det fører kanskje til at de lar være å sjekke telefonen din. Sørg for at det ikke er noe spennende å se om de sjekker telefonen din uten at du vet det. Og si gjerne i fra om at du ønsker å vite når de sjekker telefonen din og at du helst ønsker å vise dem det de vil se selv.

Hvis du og foreldrene dine skal kunne stole på hverandre er det viktig at de viser deg tillit og at du viser dem tillit. Dette er gjensidig.

Håper dette var til hjelp for deg.

Jeg ønsker deg lykke til!

Her er noen artikler du kan se nærmere på.


www.ung.no/nettvett/3849_Kan_foreldrene_kreve_%C3%A5_f%C3%A5_vite_passordene_mine.html

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_foreldre_som_ikke_forst%C3%A5r_deg.html

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene kreve å få vite passordene mine?

Passord (colourbox.com)

Har du foreldre som vil vite passordet ditt til for eksempel Facebook, Snapchat og Instagram? Se her om de har lov til det eller ikke.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett