Hopp til hovedinnholdet

Sees dette på som sponsing, og må personen si at de er sponset?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hvis et Firma gir noe la oss si et headset til en Offentlig person og denne offentlige personene snakker possetivt om denne tingen uten å bli betalt. Sees dette på som sponset og må personen si at det de sier er sponset.

Besvart 22.03.2019 13:28
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på hva du mener med "offentlig person" i denne sammenhengen. Jeg regner likevel med at du snakker om personer som er mye i det offentlige søkelyset, altså "kjendiser", og at du kanskje spesielt tenker på personer som tar oppdrag som såkalte influensere basert på denne statusen.

Det finnes ikke noen klare regler for når det å motta et produkt gratis regnes som sponsing. Det er likevel et minimumskrav at produktet er gitt med markedsføringshensikt, det vil si at det er gitt fordi man regner med at det vil føre til økt interesse om produktet. Dette vil jo som regel være tilfellet om en produsent eller selger gir et produkt til en kjendis. Selv om kjendisen ikke mottar betaling for å omtale produktet, er jo produktet en betaling i seg selv.   

Sponsing er jo generelt fullt lovlig. Men du spør også om disse personene må si at det de sier er sponset. Svaret vil for de aller fleste situasjoner være "ja". Dette finnes det blant annet regler om i kringkastningsloven og markedsføringsloven. Når det blir snakket om produktet på en måte som gjør at det kan nå et stort antall mennesker må sponsingen oppgis. Dette gjelder for eksempel omtaler på tv, radio, nett-tv, podcast, blogg og andre sosiale medier.  

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse reglene gjelder for reklame på nett

Jente handler på mobilen (colourbox.com)

Her er en oversikt over reklameregler på nett, som gjelder når reklamen er rettet mot barn og unge.

Les mer

Hva er reklame?

Reklameskilt (colourbox.com)

[Reklame: fra latin reklamare, som betyr å rope ut, stadig gjenta].

Reklame lages fordi produsenter og folk som tilbyr varer ønsker å få solgt sine varer og tjenester. Du må forholde deg til reklame, men det betyr ikke at du må like alt du ser, tro på alt eller akseptere alt. Les mer om dine rettigheter og hva loven sier.

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Reglene for reklame på blogg

Mønster med sosiale medier, reklmae, osv.(colourbox.com)

Reglene om merking av reklame gjelder ikke bare for toppbloggerne, men for alle som kan tjene penger på bloggen sin. Sett deg inn i dem her.

Les mer

Snikreklame i blader, blogger og på tv

Jente filmer at hun sminker seg (colourbox.com)

Både i blogger, motemagasiner, aviser og på tv kan vi bli utsatt for reklame «gjemt» i redaksjonelle artikler eller programmer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett