Hopp til hovedinnholdet

Er på nett hele dagen, kommer ikke i gang med noe som helst. Har dere tips?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 20 og er på nett fra jeg våkner til jeg legger meg. Foreldrene min er veldig beskymeret. Men jeg klarer ikke å la være, jeg har ikke noen hobbier pleid å tegn men jeg har egentlig ikke gjordt det på lenge. Jeg skal ha eksamen snart, men jeg har ikke øved, jeg har ikke øved, lest eller skrevet noe på 1 år. Jeg klart bare ikke å få meg til å gjøre det. Jeg vet ikke hva jeg vil eller hva. Jeg vet ikke hva føler, jeg har ptøve å ikke tenk på så lenge at jeg ikke vet helt hva jeg vil. Jeg tenker ofte til da jeg gikk på barn skolen, ungdom skolen. Jeg lyver mer nå, jeg sier jeg skal lese men jeg gjør det ikke. Jeg sier jeg skal be men jeg gjør det ikke. Jeg sier at jeg skal stå opp, men jeg gjøre det ikke. Jeg for hver gang jeg ikke gjøre det så blir det enklere neste gang å ikke gjøre det.

Besvart 13.05.2019 21:40
 

Svar
Hei, jente på 20!

Takk for spørsmålet. 

Det høres ikke ut som du har det bra og at du kanskje er kommet inn i en veldig passiv sirkel. Dette er ikke bra i lengden og kan føre til at man føler seg veldig slapp, tom for energi, gjerne likegyldig og nedfor. Du forteller at du sitter på nettet hele dagen og at foreldrene dine er bekymret. De ønsker helt sikkert at du skal ha det bra og vet kanskje ikke hvordan de skal hjelpe.

Det kan være lurt at du snakker med noen utenfor familien om å komme ut av denne vonde/passive sirkelen. Det kan hende du sliter med depresjon eller en annen tilstand og at du trenger hjelp for å komme deg ut av det. Et av kjennetegnene ved depresjon er at man sliter med å komme i gang og sliter med motivasjon. Det kan føles som at ingenting betyr noe og at man bare er "stuck". Dette stemmer ikke med virkeligheten - det går alltid an å få det bedre. Mange ganger trenger vi andre til å hjelpe oss for å komme videre.

Jeg anbefaler at du kontakter din fastlege eller helsestasjon for ungdom for å få hjelp. Du kan gjerne be dine foreldre om hjelp til dette dersom du ønsker det - det setter de sikkert pris på siden de bekymrer seg for deg og slik du har det nå. 

Ofte er det ikke så mye som skal til for å snu en vond sirkel! Å jobbe med noen ting av gangen gjør gjerne at andre ting også kjennes lettere.

Ønsker deg masse lykke til og håper du snart får oppleve at dette snur. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett