Hopp til hovedinnholdet

En bedrift på instagram vil at jeg skal ta kontakt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en offentlig instagramkonto der jeg legger ut naturbilder. Nylig la jeg ut et bilde av en humle. En nettside som kalles thebeesupply har nå kommentert bildet mitt og spurt om jeg kan sende de en melding eller rettere sagt : Nice page, shoot us a message and help the culture. Jeg har jo utrolig lyst til å støtte dette. Men jeg hvet ikke va det innebærer eller om jeg bør sende den meldingen. Jeg har jo ikke lyst til å gå glipp av enn sånn sjanse heller!

Besvart 15.05.2019 13:19
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Det er jo alltid smigrende og hyggelig når man får positive kommentarer på bildene sine på Instagram, så jeg forstår godt at du lurer på hva du skal gjøre nå.

Når en bedriftsside på Instagram tar kontakt i kommentarfeltet er det et par ting som er lurt å sjekke ut. Først og fremst deres IG-konto, slik at du ser hva de driver med, og så nettsiden deres for å finne ut mer om dem. Er det en seriøs bedrift? Driver de med veldedighet? Slik thebeesupply fremstår ser det ut som en nettbutikk som selger klær, smykker m.m. med bie-tema. Det fremkommer ikke hva slags bie-prosjekter de støtter eller hva overskuddet deres går til, men det går det jo an å spørre de direkte om. 

Det er relativt harmløst for deg å sende de en melding på IG og si "hei, er dere interessert i bildet mitt?", for sannsynligvis vil de spørre om å få reposte bildet ditt på siden sin. Da skal du huske at du eier rettighetene til bildet, og trenger ikke å gi fra deg noe gratis. Men hvis denne bedriften f.eks. er en ideell organisasjon som lar overskuddet gå til prosjekter som bidrar til bienes overlevelse, så kan du vurdere om du vil bidra til det ved å la de bruke bildet ditt. Det er en avveining du selv må ta. 

Dersom du gir de tillatelse til å bruke bildet ditt på sin IG-side bør du også be om å få ditt ig-kontonavn kreditert, slik at det kan gi deg nye følgere.

Håper det var til hjelp :)  

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett