Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg lurer på er tubepluss og free tv project er lovlige nettsider?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på er tubepluss og free tv project lovelig nettsider?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på om Tube+ (www.tubeplus.me) og Project Free TV (www.free-tv-video-online.me) er lovlige nettsider.

 

Vi regner med at du med dette spørsmålet lurer på  om man får lovlig tilgang til det innholdet som finnes på disse nettsidene. Lovlig tilgang til tv-serier og filmer får man hvis man kjøper/leier/ser filmen eller serien på måter som sørger for at de som har rettigheter til innholdet får den betalingen de har krav på. Når NRK for eksempel kjøper rettigheter til tv-serier som True Blood, må de også forhandle om, og betale for, å få lov til å legge episodene ut på NRKs nett-tv (www.nrk.no). Ofte inneholder avtalene klausuler om at seriene bare kan ligge ute på nettet i et begrenset antall dager og bare være tilgjengelig i Norge. De som har rettighetene på de aktuelle filmene og tv-seriene inngår avtaler med filmdistributører og kringkastere i ulike land. Og det er kun parter som har inngått en slik avtale med rettighetshaverne, som har lov til å vise innholdet. Gjennom disse avtalene sørger man for at de som har laget innholdet, også får betalt for det.

 

Begge nettsidene du spør om sier på sine hjemmesider sier at de er en internettjeneste som gir rettighetshavere anledning til å legge ut innhold som de “eier” slik at folk kan se det via pc’n sin. De gir også rettighetshavere anledning til å be om at innhold som de ikke har godkjent for publisering på nettsidene skal fjernes. Selv om denne informasjonen virker betryggende og det dermed kan virke som om innholdet som ligger på nettsidene er lovlig, viser et raskt søk på disse to nettsidene at slik er det nok ikke. Det er en god tommelfingerregel å huske at episoder som nylig har vært vist på tv i USA, ikke er lovlig tilgjengelig gratis på internettsider. Det samme gjelder for filmer som nylig er vist på kino. På begge nettsidene finnes det episoder fra tv-serier som nettopp er vist på tv og filmer som nylig har vært vist på kino. Kvaliteten på innholdet er også veldig varierende, og enkelte filmer ser ut til å være filmet med håndholdt kamera i en kinosal eller lignende.

Vi har ikke hatt mulighet til å undersøke alt innhold som er tilgjengelig på Tube+ og Project Free TV. Vi kan dermed ikke si at alt innhold på disse to nettsidene er såkalt “piratinnhold”. Det er imidlertid mye som tyder på at en god del av dette innholdet ikke er lagt ut på lovlig måte etter ønske fra de som har rettighetene til innholdet.

 

Ellers synes vi at det er en god regel å snakke med de voksne i huset før man surfer for mye på sider man lurer på om er lovlige eller ikke. IP-adressen du søker med er registrert på en av de voksne i huset, og vedkommende bør derfor være kjent med hvilke sider du besøker. Kanskje dere kan komme til en enighet om å opprette et lovlig abonnement som gir deg tilgang til tv-serier og filmer? For å få lovlig tilgang til innhold på nettet, må man nemlig ofte enten registrere seg som bruker av et nettsted eller betale for det innholdet man vil se.

 

Vi ønsker deg lykke til, og håper at du føler at du har fått et godt svar på det du spør om.
Hilsen Medietilsynet i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Film og TV
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om film og tv