Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å gi ut bok/novellesamling.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente med skrivekløe, som har lyst til å gi ut bok/novellesamling. Det har vært min drøm så og si helt siden lærte å skrive. Jeg vet det er en ganske ambisiøs drøm, forlagene kan jo ikke gi ut hva som helst, akkurat... Men jeg har på en måte en god magefølelse for det :) Dessuten har jeg fått 6'er på alle norsktekster/innleveringer/tentamener på ungdomsskolen til nå, og læreren min synes jeg skriver bra. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre? Er det i det hele tatt noen mulighet for at boka mi kan stå i bibliotekshyllene, tror du?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så moro at du har slike ambisjoner, og det høres ut som du har en "god penn" med tanke på karakterene du har fått. Har du både talent og stor glede av å skrive, har du i alle fall et godt utgangspunkt!

 

Men for å være helt ærlig tror jeg det er vanskelig å få gitt ut en bok når man "bare" er 14 år. Likevel har det skjedd før, så helt umulig er det ikke. Det første du bør gjøre er å snakke med en lærer som har lest mye av det du har skrevet. Kanskje kan han/hun hjelpe deg med å plukke ut noe av det beste du har gjort, så kan dere se på hva som kan gjøre den teksten enda bedre. Når du har noen tekster/noveller du er veldig godt fornøyd med og har fått andre til å lese (andre som du vet tør være ærlige og gi konstruktive tilbakemeldinger), kan du samle disse og sende det inn til aktuelle forlag. Søk på "forlag" på nettet eller se hvilke forlag som gir ut bøker du liker. Husk at ikke alle forlag gir ut skjønnlitteratur, så sjekk dette opp før du sender manuskript rundt.

 

Hva som skjer videre er ikke godt å si, men å få et manuskript antatt (dvs. at forlaget ønsker å gi det ut) første gang skal en del til. Selv de mest kjente forfatterne vi har har opplevd å få mange avslag. Men du kan håpe på tilbakemdelinger om hva du kan og bør gjøre videre. Det kan du lære masse av. Kanskje får du ikke gitt ut noe i år, men lytt på tilbakemeldinger du får, fortsett å skrive (og lese andre) og ikke gi opp.

 

Du kan også kontakte Unge lovende forfatteres forening og høre med dem om tips. Lykke til med skrivingen!

Hilsen redaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller