Hopp til hovedinnholdet

Opplever ett stort merkepress på skolen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en fjorten år gammel jente som opplever ett stort merkepress på skolen. Alle venninnene mine går i Ralph Lauren, Gant, Tommy Hillfiger, Acne, Hollister, Canada Goose og Abercombie. For ikke lenge siden hadde alle kjøpt seg denne fabelaktige Ralph Lauren skjorten til 900kr og jeg var den som valgte å ikke kjøpe den, fordi selv om jeg har utrolig lyst på merkeklær selv, ikke vill ruinere foreldrene mine ved å bruke 900 kr på en skjorte. Dette er nå heldigvis noe jeg har kommet meg over. Men det kommer alltid noe nytt, g de bare får og får. I går kveld hadde vi jentekveld og snakket om vinterjakker og sko, jeg kan si jeg gruer meg til vinteren. For da starter det igjen, med Canada goose og Parajumper. Jeg har selv en Bergans boblejakke, som koster litt i underkant av 2000 kr, noe jeg ser på som en ganske dyr jakke. Men venninnene mine indirekte disser denne jakken, de snakker om de fabelaktige jakkene de skal ha. Jeg blir lei meg, men vill ikke ruinere min mor og far. I tilegg er jeg motstander av pels og synes det er unødvendig å drepe og misshandle dyr for en liten pels. Hva skal jeg gjøre med dette presset? Påvirker meg mer og mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når presset er stort, kan det være litt vanskelig å stå imot. Jeg tenker at det er mye "bevisstløshet" i å følge alle andre og å la seg lokke av lure markedsførere. Det er jo faktisk slik er når "alle" skal ha de samme tingene, står det sterke markedskrefter bak.  Det enkleste er kanskje å "følge strømmen" for å føle seg innenfor, men det modigste er å stå imot og prøve å ta sine egne valg. 

Neste gang dere har jentekveld og temaet kommer opp, så ville det være modig av deg om du turte å stille litt spørsmål ved om "alle" må ha disse dyre merkene og om hvorfor?

Det er helt sikkert mange som egentlig ikke har råd til så dyre jakker, og der foreldrene virkelig må prioritere for å få råd til det.  -Kanskje er andre ting viktigere om du/dere må prioritere?

Prøv å stå for dine meninger og lev utfra den økonomien dere har.  -Og still deg gjerne spørsmålet; -blir man EGENTLIG mer lykkelig om man har en dyr merkejakke?

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din