Hopp til hovedinnholdet

Hva slags kapitaliseringsperiode lønner seg.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hva slags kapitaliseringsperiode lønner seg. Altså månedlig eller årlig? Jeg vet at man får akkurat like mye utbetalte renter hvis man har x antall kroner på konto i et helt år, uten å ta ut eller sette inn noe. Men hva om man setter inn og tar ut litt her og der? Vil det da ha noe å si om jeg har månedlig eller årlig kapitaliseringskonto, eller blir det like mye i utbetalte renter uansett? Eksempel med 3% rente: Hvis jeg setter inn 10.000kr i januar vil jeg få 300kr i utbetalt rente ved årsslutt på disse uansett kapitaliseringsperiode. Hvis jeg etter et halvt år (juni) setter inn ytterligere 10.000kr vil jeg med årlig kapitaliseringsperiode få 150kr i utbetalt rente ved årsslutt på disse, fordi de pengene bare har stått inne i et halvt år(?). Hvis dette stemmer vil det ved årsslutt stå 20.000kr + 450kr i utbetalte renter på konto. Men hva om jeg har månedlig kapitaliseringsperiode? Vil jeg også da få 450kr i renter ved årsslutt eller mer/mindre? Takk uansett svar! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Når du har penger stående på en konto blir det beregnet rente på det beløpet som står på kontoen til enhver tid. Det betyr at det regnes renter hver dag. Dersom renta er 3% per år, så blir det hver eneste dag regnet 3% rente delt på 365 dager av det beløpet som står på kontoen den dagen. Bankene tilbyr vanligvis bare en kapitalisering per år. Kapitaliseringen skjer på slutten av hvert år og de rentene som er beregnet hver eneste dag i løpet av året overføres til kontoen 1. januar. Det er dette som kalles kapitalisering. Dersom banken tilbyr månedlig kapitalisering betyr det at det det rentebeløpet som er beregnet hver dag blir tilført kontoen hver måned.
Det er dette som gjør at effektiv rente blir høyere enn nominell rente (det du betaler på et lån eller får på et innskudd) For innskudd med årlig kapitalisering er nominell rente lik effektiv rente. For lån med månedlig kapitalisering er den effektive renten høyere enn den nominelle, fordi den som betaler den månedlige (nominelle) renten ikke får mulighet til å spare opp rentebeløpet i løpet av året og dermed oppnå renter på de oppsparte rentebeløpene fram til renta skal betales på slutten av året.
Konklusjon:
Med innskudd på konto hadde det lønt seg for deg med månedlig kapitalisering av renter. Dersom du har lån hadde det lønt seg for deg å ha årlig kapitalisering.
Håper du fikk svar på spørsmålet.
 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din