Hopp til hovedinnholdet

 noen tips på hvordan jeg kan tjene penger 

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke helt om dette har noe med spill og gjøre men samma det vi kommer inn på det. Hei jeg er en gamer som har lite penger. Der er problemet. Og Mutter'n og fatter'n vil ikke gi meg ukepenger heller så jeg er avhengi av bursdag og jul for å få penger. Og når jeg skal spare til ferie først nå og så tenkte jeg og spare til ny pc fra 7-10 tusen kr så sliter jeg litt. Det kan hende at dere bare synes at dette bare er noe som dere ikke gidder å ordne med så er det greit jeg vil bare ha noen tips på hvordan jeg kan tjene penger og sånt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Det aller beste for å tjene penger er å finne en deltidsjobb som du kan ha i ferier, helger eller noen ettermiddager i uka. Før du fyller 18 år er det en del jobber du ikke kan få. Jobben kan heller ikke krasje med når du skal være på skolen, eller være farlig for helsa. Men du kan se etter jobber som disse:

  • Jobber du kan få gjennom bekjente, for eksempel male gjerdet, gå tur med naboens hund, vaske hjemme etc.
  • Jobb som avisbud - ring til lokalavisa og andre aviser der du bor og hør om de trenger et nytt avisbud
  • Jobb i butikk, på kafé, restaurant eller lignende
  • Jobb som ryddehjelp/på lager/i vareopptellingen osv.


For å finne denne typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der du kan tenke deg å jobbe. Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp i helger og ettermiddager. Si hva du kan, for eksempel rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. 

Et annet tips er å henge opp lapper, masse lapper! Heng opp på oppslagstavler på kjøpesentre, i butikker, på biblioteket, på cafeer osv. Skriv på lappen at du søker jobb, hva du kan tenke dere å jobbe med og hvordan man kan få tak i deg.

Bruk også nettverket ditt. Spør foreldrene, naboer, onkler, tanter og andre du kjenner om de vet om noen ledige jobber. Hvis du kjenner noen med barn eller hund, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig å være aktiv og si til alle at du er på jobbjakt.

Jeg håper dette var til hjelp, og at du finner en måte å tjene penger på. Sjekk også artiklene under svaret for å få tips i jobbjakta og for å se hvordan du kan spare penger. 

Lykke til! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din