Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få lån når jeg har spart opp en egenkapital på kr 300 000?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ett stort ønske om å få kjøpt meg leilighet her i Oslo, jeg leier nå en leilighet for 10 000,- i mnd - og det er ikke inkludert strøm og internett. Jeg har i år jobbet i ett vikariat med en brutto årslønn på 290 000,- og klart å spare hele lønnen min hver måned da eksen min var så snill og betale alle utgiftene våre. Jeg har en egenkapital på ca 300 000,-. Jeg har ikke noe lån fra før av og skal begynne å studere til høsten. Jeg ser for meg å få en fast jobb i en 50% stilling med brutto årslønn på hvertfall 150 000,- i tillegg til studielån. Tror du jeg har noe sjans til å få boliglån på over 2 000 000,-? Jeg vet det varierer mye fra bank til bank. Jeg har god orden på økonomien og betaler regninger i tide og har ett stramt budsjett hvor jeg bruker ca 6000,- i måneden på mat, klær, regninger og div. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først må jeg si at jeg synes du har vært veldig flink til å spare. Dette vil nok banken din regne som et pluss når du søker boliglån. Finanstilsynet pålegger bankene å kreve at boligkjøpere har minst 15% egenkapital. 300.000 tilsvarer 15% av 2 mill. Jeg vil derfor tro at du har mulighet for å få lån så lenge du er i full jobb.

I tillegg til egenkapital kreves det at du har betjeningsevne. Som student med 50% jobb får du nok ikke lån alene. Kanskje kan du få lån sammen med kjæresten din eller med foreldrene dine som medlåntakere?

Hvis du ønsker å kjøpe bolig kan det være en fordel å gjøre det mens du er i full jobb, men du må være sikker på at du klarer å betale på lånet og andre boutgifter også mens du studerer. Hvis du får betalingsproblemer risikerer du å tape mye penger. På kort sikt er det mer risiko knyttet til å eie enn å leie.

De forskjellige bankene har lånekalkulatorer på sine nettsider. Her kan du sjekke hva de månedlige utgiftene på lånet blir med ulik nedbetalingstid. Husk at i tillegg til lånet må du også dekke driftsutgifter/fellesutgifter eller husleie for boligen. Du finner opplysninger om størrelsen på disse månedlige utgiftene i salgsoppgavene for boliger til salgs.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din