Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp lån til å dekke utgifter?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år som går siste året på vgs. Jeg lurte på hvordan det er å låne penger. Med ett stipend på 3700kr og en hybelleie som akkuratt dekkes av stipendet er det umulig å overleve uten jobb. Jeg jobber annenhver helg så tjener ikke mye. I de siste har det hvert mye utgifter med tanke på russetid og jentetur til syden. Har også vært mye syk i det siste så har regninger til over 3 tusen når de kommer til lege o.l. desse kom veldig brått. Skal jobbe til sommeren, men trenger pengene nå slik jeg får betalt desse regningene. Går de ann å ta opp lån slik jeg får betalt tilbake til sommeren? Hva er det beste alternativet. Hilsen jente som har tatt på seg alt for mye...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har det trangt økonomisk og at det er vanskelig. Jeg er likevel redd for at hvis du tar opp lån til dekning av utgifter som du ikke klarer å betale vil du sette deg i en enda verre økonomisk situasjon. Tar du opp et forbrukslån må du betale høye renter og gebyrer hver måned - i tillegg til å tilbakebetale lånet. Hvordan skal du klare å tilbakebetale et lån dersom du ikke klarer å dekke de utgiftene du har i dag?

Antagelig vil du ha problemer med å få et forbrukslån. Du må kunne vise til at du har en inntekt som gjør at du kan betale lånet tilbake.

Du skriver at du mottar stipend, men ikke om du mottar studielån. Har du mulighet for å søke studielån fra Lånekassa? Studielånet er uten renter, avdrag og gebyrer så lenge du går på skole/studerer. Når du kommer ut i jobb vil du antagelig klare å dekke de månedlige utgiftene på studielånet.

Jeg vil sterkt fraråde deg å bruke mye penger på russefeiring og sydentur så lenge du ikke klarer å jobbe og spare opp de pengene du trenger. Jeg skjønner at det er trist å ikke ha råd til det samme som mange andre har råd til, men hvis du skal unngå å få store problemer senere - og enda dårligere råd da - bør du ikke ta opp forbrukslån. 

Klarer du å takle dårlig råd nå, uten å pådra deg dyre lån som du må tilbakebetale, vil du få mye bedre råd i framtiden.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din