Hopp til hovedinnholdet

Vil legge om dekk mot betaling. Rettigheter og plikter?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei. Det er ikke lenge til vinterdekkene skal på og jeg legger merke til at flere og flere ikke skifter dekk selv. Jeg planlegger å tilby mine naboer, og andre, om å skifte dekkene deres for 200 kr. jeg tenker å lage en slags reklame plakat, eller reklamebrosjyrer som forteller om hva jeg tilbyr. Det jeg lurer mest på er hvilke lover som gjelder reklamering og hvor mye jeg eventuelt må skatte. Jeg har lest litt om frikort og lignende, men kjenner ikke til mange av rettighetene til næringsdrivende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det som er avgjørende for dine rettigheter og plikter er først og fremst om dekkskiftningen anses som hobby eller næringsvirksomhet. Forskjellen er avgjørende blant annet for hvordan du skattlegges. Hvis omfanget av virksomheten er liten, oppdragene er enkeltstående og mer tilfeldige, kan dette trekke i retning av at du driver hobby. Hvis du setter det i system, med avertering og reklame, vil det nok fort regnes som næringsvirksomhet. Du kan lese mer om når en aktivitet skal regnes som næringsvirksomhet her. Dersom du er i tvil bør du kontakte Skatteetaten. Der kan du også få informasjon om dine rettigheter og plikter dersom dekkskiftingen regnes som næringsvirksomhet.

Du står fritt til å reklamere for dekkskiftingen, så lenge du henger opp oppslag der det er lovlig (oppslagstavler og lignende), og du følger reglene imarkedsføringsloven.

I og med at du ikke har fylt 18 år må du også ha tillatelse fra foreldrene dine, og Fylkesmannen, dersom du skal drive næringsvirksomhet, se vergemålsloven § 11. Om du trenger tillatelse eller ikke henger sammen med om virksomheten anses som næringsvirksomhet eller hobby, se det jeg har skrevet ovenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din