Hopp til hovedinnholdet

Redd for å ikke få læreplass. Kan NAV hjelpe meg? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er går på barn-og ungdomsarbeider linja og bor alene. Har en del fravær på grunn av at jeg hatt halsbetennelse og influensa. Jeg er redd for at jeg ikke skal få læreplass til høsten. Jeg er avhengig av å få læreplass for at jeg skal ha råd til å betale leie, strøm og mat. Hvis jeg ikke får læreplass er det mulig og få støtte fra nav og hjelp til å få en annen jobb? Jeg prøver å få meg en deltidsjobb nå også, men det er vanskelig fordi jeg ikke har noen tidligere jobberfaring. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Elever, lærlinger og studenter skal i utgangspunktet ikke få støtte fra NAV, da Lånekassen skal være deres primære støtte. Det kan hende NAV kan gjøre et unntak og gi deg økonomisk sosialhjelp.

Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Det er en stønad som regnes som absolutte siste utvei, alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd først. 

Hvis du ikke har funnet lærebedrift på egen hånd innen 1. mars, vil Fagopplæringskontoret i ditt fylke hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle lærebedrifter du kan søke hos.

Hvis du ikke klarer å få læreplass, har du rett til å få tilbud om å fullføre utdanningen din på annet vis. Hvis du har rett til videregående opplæring og står uten tilbud om læreplass, kan du få tilbud om alternativ opplæring i skole i et lærefag som bygger på det Vg2 du har gjennomført. Du kan også bli tilbudt opplæring i skole i andre fylker. Opplæringen i skole avsluttes vanligvis med praktisk fag- eller svenneprøve, den samme prøven som for lærlinger.

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta en prat med rådgiver på skolen din. Han eller hun har nok mer informasjon i forhold til din situasjon. Da kan dere ha en samtale hvor dere snakker om hvilke muligheter du har og han/hun kan hjelpe deg videre. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole