Hopp til hovedinnholdet

Slutte å kjøpe ting jeg ikke trenger

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvordan kan jeg slutte å kjøpe ting som jeg ikke trenger? Med en gang jeg får noe penger f eks stipend så har jeg bare lyst til å kjøpe, kjøpe, kjøpe... mesteparten av ting jeg kjøper bruker jeg ikke, familien min har ikke så bra råd så kanskje derfor gjør jeg det, for å ikke tenke på dårlig råd til familien, føler meg ikke „fattig” når jeg kjøper og har alle disse tingene.. men jeg klarer ikke å slutte med det:( jeg vil spare penger for sommeren men klrer ikke

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det at du spør om råd er en god start. Du må kanskje starte med å bestemme deg for hvordan du vil at økonomien din skal være? jevnt OK med penger eller litt mer svingende økonomi? Det å planlegge er viktig for å få mer kontroll på økonomien.

Prøv å lage et budsjett. Hvor mye penger får du og hva trenger du penger til? Det kan hjelpe deg til å få oversikt over hvor mye penger du har til luksus og til ting som ikke er helt nødvendig. Her må du legge inn alt fra shampoo, klær, mat, kino og gaver. Be om hjelp fra en voksen hvis du ikke klarer å ta vare på pengene dine uten å sløse dem bort. Kanskje noen kan passe på pengene for deg slik at du ikke har så mye penger tilgjengelig? Kan du be foreldrene dine hjelpe deg å dele opp stipendet i flere mindre utbetalinger? Eller kanskje banken kan hjelpe deg med å begrense uttak i uka?

Det å bruke penger fornuftig er en del av det å bli voksen og selvstendig. Kanskje det er uvant for deg å ha mye penger tilgjengelig? Når du er under 18 år bør du snakke med de voksne hjemme om hvordan du skal bruke pengene. Prøv å finne noen rollemodeller som bruker pengene fornuftig. Kanskje du har en nabo, en venn eller en i familien som du tenker er fornuftig økonomisk? Ikke vær for streng mot deg selv. De fleste er litt uøkonomiske innimellom. Vi kan ikke fornuftige og lure i alt vi gjør hele tiden. Ta de erfaringene du får med deg som noe du kan lære noe av.

Se også vedlagte artikler. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Er du en forbruker?

Handlevogner (colourbox.com)

Vi er alle forbrukere når vi shopper, surfer på nettet og mottar reklame. Men visste du at forbrukere også har rettigheter?

Les mer

Er du en etisk og miljøvennlig forbruker?

Sykkelreparasjon (colourbox.com)

Tenker du noen gang over hvem som har laget klærne dine - og om de har fått den lønna og arbeidsforholdene de fortjener? Ditt forbruk og dine handlevaner har mye å si for miljøet.

Les mer

Test: Er du en bevisst forbruker?

Forbruker (ung.no)

Uforutsette høye mobilregninger, abonnement på treningssenter, angrerett, svartebørshandel, betalingsanmerkninger... Det er mye å holde styr på. Hvor bevisst og flink er du som forbruker? Test deg selv!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din