Hopp til hovedinnholdet

hvordan jobb/natt jobb kan jeg på 17 år ha ved siden av skole?

Gutt
 

Spørsmål

Hei, hvordan jobb/natt jobb kan jeg på 17 år ha ved siden av skole?

Besvart 08.03.2018 10:37
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Når du er over 15 år kan du ta arbeid som ikke er til skade for helsa di, eller hindrer deg i skolegangen. Du kan for eksempel jobbe

 

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk
  • på restauranter, pensjonater og liknende
  • i parker, gravlunder etc
  • som avisbud


For å finne denne typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der du kan tenke deg jobb. Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp i sommer. Si at du kan rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. Lever gjerne en cv og jobbsøknad (se i artikkelen under svaret om hvordan det gjøres). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb, samt at sjefen lettere vil huske deg hvis det skulle bli en ledig stilling senere.

Et annet tips er å henge opp lapper. Heng opp på oppslagstavler på kjøpesentre, i butikker, på biblioteket, på cafeer osv. Skriv på lappen at du søker jobb, hva du kan tenke deg å jobbe med, hvordan man kan få tak i deg osv.

Bruk også nettverket ditt. Spør foreldrene, naboer, onkler og andre du kjenner om de vet om noen ledige jobber. Hvis du kjenner noen med barn eller hund, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig å være aktiv og si til alle at du er på jobbjakt.

For personer mellom 15 og 18 år som ikke er skolepliktige, må arbeidstiden ikke overstige åtte timer i døgnet og 40 timer i uken. Du skal også ha fri mellom 23.00 og 06.00. Arbeid mellom 21.00 og 23.00 er nattarbeid, og er kun tillatt på visse vilkår.

Det er egne regler for såkalt "kulturelt arbeid" - det vil si arbeid i teater, film og liknende. Blant annet er det unntak fra forbudet mot nattarbeid.

Hvis du er mellom 15 og 18 år og ikke er skolepliktig, er det også unntak fra forbudet mot nattarbeid i forbindelse med rengjøring, ombæring av aviser med mer. Hva som er unntatt og hvilke regler som gjelder da, står i forskriftens kapittel 5.Unntak fra forbudet om nattarbeid står i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 12-9.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Da bør du få med deg våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tjene penger?

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din