Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil hjelpe foreldrene mine å få en god pensjonstid

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et enkelt spørsmål. Min far og mor har ca en total inntekt på ca 800-900 tusen i året. De sparer mye og har brukt all sin tid på meg å min søster igjennom barndommen å ordnet alt for oss. Så jeg lurer på min mor som er 54 å min far er 58, hvor mye trenger jeg å tjene for å la de ha en god pensjonist tid? (syden på vinteren å små turer igjennom sommeren) om et år vill jeg ca ha 500 tusen i året. Hvor mye av dette må jeg legge av for å gjøre dette for dem?

Besvart 15.04.2018 09:59
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Spørsmålet ditt om pensjonssparing og penger er nok dessverre litt på utsiden av hva vi kan svare på. Dersom du vil få konkrete svar på dette bør du - sammen med dine foreldre - kontakte det selskapet der dine foreldre sparer pensjon. Det kan for eksempel være storebrand eller gjensidige. Der kan dere benytte kalkulatorer som er beregnet på å hjelpe dere med akkurat det du lurer på: Hvor mye må man spare for å få den inntekten man ønsker når man er pensjonist?

Det høres ut som dine foreldre har vært veldig omsorgsfulle ovenfor deg og din søster og det høres ut som dere er veldig glad i hverandre og er der for hverandre. Det er også flott å høre at du som følge av dette vil gi noe tilbake til dine foreldre og at du unner dem en fin pensjonisttilværelse. Men jeg tenker at dette er langt utenfor det du skal ta ansvar for. Det økonomiske må foreldrene dine selv ordne opp i og selv ha kontroll på. Det er de som foreldre som har omsorgsansvar, og dermed det økonomiske ansvaret i familien din. 

Kanskje kan du heller fortelle dem ærlig og rett ut hvor glad du er for at de har tatt så godt vare på dere, og at du setter stor pris på det. En slik "kjærlighetserklæring" kan bety mer for dem enn du aner. Fortell dem at du ser hva de har gjort for dere barna i alle disse årene. Fortell at det har vært viktig for deg og at du har satt stor pris på alt de har gitt!

Og tenk etter om det er andre ting du kan gjøre for foreldrene dine for å gi noe tilbake. Tjenester, hjelp i huset, invitere dem på middager, bruke tid og gjøre ting sammen. Dette har nok mer verdi for en familie enn penger har, vil jeg mene.

Jeg håper dette ga noen innspill til deg selv om det ikke ga konkret svar på det du lurte på. Lykke til:)

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hva prioriterer du å bruke penger på?

spare penger

Mange opplever at de bare MÅ HA de nyeste tingene, enten det er en smarttelefon eller en merkejakke. Noen ganger fordi man vil selv, og andre ganger fordi det blir forventet. Men hvordan skal man prioritere med et slikt press og så mange fristelser?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din