Hopp til hovedinnholdet

Arv av gjeld etter far

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 18 år og har ikke kontakt med min far. MEN, han har mye gjeld, jeg vet ikke nøyaktig hvor mye, men det er slik at han blir tvangstrukket eller noe i den dur fordi det er så mye. spørsmålet mitt går ut på om jeg arver den gjelden hvis han dør, har hørt at hvis man ikke aksepterer arven så arver man heller ikke gjeld, men disse reglene endrer seg jo hele tiden. Jeg har 2 brødre, hadde dette da blitt fordelt mellom oss alle? Ganske urettferdig hvis jeg MÅ arve gjelden til en fyr som har bidratt til misshandling av meg+ min lillebror, og som jeg IKKE har hatt noe å gjøre med på mange år. denne bekymringen tærer veldig på meg. takk for svar, hilsen en desperat og litt små engstelig jente :))

Besvart 24.06.2018 16:15
 

Svar
Hei

Hvis det er mer gjeld enn formuesverdier, sier vi at dødsboet er insolvent, og det blir ingen arv til arvingene. I slike tilfelle bør arvinger eller avdødes ektefelle ikke overta dødsboet til privat skifte, fordi de da blir personlig ansvarlige for dødsboets gjeld. Dette betyr som du er inne på at du som arving kan la vær å overta dødsboet, og da vil du heller ikke overta gjeld.

Dette gjelder likevel ikke dersom dødsboets formuesverdier hadde liten verdi. Verdigrensen vurderes skjønnsmessig av tingretten i hvert enkelt tilfelle. Den vil som hovedregel ha en øvre grense som tilsvarer grunnbeløpet i folketrygden etter fradrag for begravelsesomkostninger. I slike tilfeller er nemlig gjeldsansvaret begrenset til verdien av dødsboets formuesgjenstander.

Tingretten og begravelsesbyrået vil også kunne veilede dere om disse reglene i forbindelse med et eventuelt dødsfall. 

 Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arveregler

Gjøvik kirke

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din