Hopp til hovedinnholdet

sommerjobb på klesbutikker

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 år som veldig gjerne har lyst på en sommerjobb på klesbutikker som på for eksempel Cubus, H&M osv. Er det mulig å bare spør eller må jeg ha en erfaring ?

Besvart 22.06.2018 12:44
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Når man er 16 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke krever spesiell utdanning, eller er farlig for deg, så kan du i prinsippet søke jobber hvor som helst. Noen steder ansetter de ikke personer under 18, men man må nesten bare prøve seg fram og søke de stedene man kan tenke seg å jobbe. Gå derfor innom de butikkene der du kan tenke deg jobb, spør etter daglig leder, og si at du ønsker å jobbe der. Det verste som skjer er at de ikke har behov for noen, eller at de ønsker at man er 18 år. 

De fleste sommerjobber som er aktuelle for ungdom får man  gjennom noen man kjenner, eller ved å selv oppsøke steder der man kan tenke seg en jobb. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb i sommer: venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber, som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en sommerjobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe.


Du kan også lære mer om hvordan man skal skrive jobbsøknader, hvordan presentere seg når man søker jobber, osv ved å kontakte JobbX. JobbX i Oslo holder nemlig jevnlig kurs for ungdom som skal søke sine første jobber, men de kan også hjelpe deg over telefon eller e-post. Tilbudet er gratis. Du kan lese mer om dette i artikkelen under svaret. Kanskje du kan kontakte dem eller få noen tips på deres nettsider?

Les mer i artiklene under svaret for flere tips til jobbjakta.

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb