Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg låne eller bruke sparepenger til nedbetaling av inkassogjeld?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, har rotet til økonomien min i løpet av noem år nå, har en gjeld hos statensinnkrevingsentral på hele 180 000, - har spart opp 250 000 kr til bolig av lønnen min, jeg må betale ned gjelden min før jeg kan få boliglånet, hva kan jeg gjøre? Låne penger til å betale ned eller bruke sparepengene mine? Vil bare komme igang med mitt første boligkjøp.. Har veldig god kontroll på økonomien nå.

Besvart 06.08.2018 12:36
 

Svar
Hei

Jeg vil anbefale deg å bruke sparepenger til å nedbetale gjelden til Statens innkrevingssentral i stedet for å ta opp lån. Dette fordi renta du må betale på lån er mye høyere enn den renta du får når du har sparepenger i banken.

Det er imidlertid ett unntak: Sparepenger som står på BSU-konto (Boligsparing for ungdom) må du ikke ta ut. Hvis du tar ut penger fra BSU-kontoen må du tilbakebetale skatt tilsvarende 25% av det beløpet du tar ut. 

Jeg vil derfor anbefale deg å bruke penger som står på en vanlig sparekonto og heller supplerer med et lån hvis du ikke har nok penger på sparekontoen. Dersom du må ta opp et mindre forbrukslån vil jeg anbefale deg å bruke alle pengene du har til overs til nedbetaling av forbrukslånet inntil det er nedbetalt. Så kan du fortsette sparingen deretter. Det er samme begrunnelse som ovenfor: Du må betale høye renter og gebyrer på et forbrukslån - mye høyere enn den inntekten du får på sparepengene dine.

Dersom du ikke har benyttet muligheten til å spare i BSU fullt ut vil jeg anbefale deg å prioritere BSU-sparingen innenfor maksimalt sparebeløp per år etter at gjelden er betalt. I tillegg til litt høyere rente enn på en vanlig sparekonto, får du redusert skatten du skal betale med 25% av sparebeløpet. BSU er derfor den aller beste spareformen for unge som ønsker å kjøpe bolig på sikt. Bankene er også generelt positive til å finansiere boliger for unge som har hatt BSU-sparing i banken over tid.

Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din