Hopp til hovedinnholdet

Hvordan takle holdninger jeg ikke identifiserer meg med.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, dette handler ikke om økonomien min, men om faren min, som har mere penger enn man kan rekke å bruke på et helt liv, han har hatt alle privilegiene som det går an å ha, velutdannede gode foreldre, gått på privatskole. Han har en god helse og et godt hode og sikkert også hatt mye flaks. Men jeg er ganske sikker på at han jobber overtid for å bringe pengene sine unna i fx. Sveits eller Panama og andre skattely, selvom jeg ikke vet det. Han klager alltid over skattetrykket og mener at ingen skal betale noe skatt, og at fattige og syke må få deres hjelp fra frivillige organisationer, altså ikke ha noen rettigheter, og har flere ganger snakket om å gi opp sitt norske statsborgerskap og reise herfra. Jeg merker at jeg blir mer og mer frustrert på hans holdning, så mange privilegier han har hatt, og nå vil han bare dra fra Norge når man ber ham å gi tilbake. Hvordan skal jeg forholde mig til dette, bare ignorere?

Besvart 14.08.2018 08:42
 

Svar
Hei

Vi bor i et demokrati. Det betyr at alle skal kunne ha sine oppfatninger og meninger så lenge man følger norsk lov.
Jeg forstår likevel at du er frustrert over holdninger som kan bety at noen ensidig er opptatt av seg selv på bekostning av andre. Dersom det ikke finnes fattige mennesker i verden, ville det heller ikke finnes rike mennesker. Det er umulig å bli rik uten å enten utnytte andres arbeidskraft eller ha nok personer å selge sine produkter eller tjenester til.

Den nordiske demokratimodellen handler om å sikre at forskjellene mellom fattige og rike ikke er så stor. Da må de rike i større grad bidra til fellesskapet på bekostning av å bruke sin makt til å sikre størst mulig økonomisk gevinst til seg selv.

Større likhet innebærer mindre nød og kriminalitet. I mange land der forskjellene mellom fattige og rike er mye større enn i Norge må de rike mure seg inne i egne boligkomplekser med vakter, og det er farlig å bevege seg fritt rundt. Jeg tenker at dersom man ønsker å rendyrke egen rikdom, så går man glipp av goder knyttet til frihet og deltakelse i et mangfoldig samfunn.

Jeg synes det er flott at du er et politisk bevisst menneske som stiller spørsmål til holdninger slik du beskriver ovenfor. Det kan gjøre deg til en viktig ressurs for samfunn og miljø framover.

Jeg vil råde deg til å ta vare på dine positive verdier og til å stå opp for det du mener, selv om du møter andre holdninger og oppfatninger. Noe eller noen kan det være vanskelig å endre. Ofte kan det være lurt å overse det man ikke kan gjøre noe med, og heller bruke kreftene på det man kan bidra til å endre.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor betaler vi skatt

Hundrekronersedler ('colourbox.com)

Penger vi får i form av trygder og gjennom velferdsordningen er finansiert av skattebetalerne. Det er greit å tenke gjennom hvis du føler mye av lønna di forsvinner. Ved å betale skatt bidrar du til å betale for gode tjenester til fellesskapet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din