Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke bruke sparepengene til det jeg vil

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Eg er ofte uenig med foreldra mine om bruk av penger. Foreldra mine vil aldri at eg skal bruke mye penger på ting eg ønskjer meg. Eg har mye penger på sparekonto og eg har fått mye konf penger av familie. Problemet er at eg ikkje får lov til å kjøpe dyre/lukseriøse ting eg ønskjer selv om eg har råd. Kva tenkjer dere om dette?

Besvart 22.11.2018 09:21
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er frustrerende å ønske seg ting som du ikke får lov å kjøpe selv om du har penger på sparekonto. Det opplever nok mange unge under 18 år. Foreldre har ansvar for barnas økonomi til de er 18 år og er myndige. Det betyr at du ikke kan bruke sparepenger som kommer fra gaver eller konfirmasjonspenger før du er 18 år, uten at foreldrene dine tillater det. Penger du tjener på jobb ved siden av skolen kan du disponere selv. Dersom det er ting du ønsker deg vil jeg anbefale å prøve å finne en jobb ved siden av skolen. Det kan være jobb som avisbud, eller i butikk/lager, eller det kan være småjobber i nabolaget som snømåking, gressklipping eller vask, rydding, handling eller banrevakt. En ide kan være å sette opp en lapp i nabolaget om hva du kan tilby å hjelpe til med.

Sparepengene dine som du har fått som gaver opp gjennom årene kommer helt sikkert godt med når du fyller 18 år. Kanskje ønsker du å ta lappen og kjøpe deg en bil? Kanskje vil du trenge pengene i forbindelse med studier? Etter hvert vil du sikkert ønske å kjøpe din egen bolig. Da trenger du å ha oppsparte midler for å få boliglån i banken. Jeg antar at foreldrene dine tenker på fremtiden din og at de ønsker at du skal få en best mulig start på voksenlivet. Da vil det være fint å ha oppsparte midler på sparekonto.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din