Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en ganske dyr smak

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 16 år som er opptatt av klær, og man kan si jeg har en litt dyr smak. Foreldrene mine liker ikke dette noe særlig og blir bare sure når jeg spør om å kjøpe et plagg. For selv om jeg vet at det er jeg som bestemmer over pengene mine siden jeg er 16 så spør jeg i forkant. Denne gangen skulle jeg kjøpe et par sko og de ble ordentlig sure da jeg spurte. Jeg har veldig lyst på skoa og vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til foreldrene mine da det ender opp med dårlig stemning. Når jeg tar diskusjonen kaller de meg en bortkjemt drittunge...

Besvart 30.06.2019 00:22
 

Svar
Hei gutt 16 år!

Jeg forstår at det kan være sårende for deg at foreldrene dine sier sånt gjeldende deg og din smak når det gjelder sko og antrekk. 

Det høres ut som at det er en genuin interesse hos deg, at du syns det er interessant og at du liker å bruke tid og penger på kvalitetsklær. Kanskje du kan fremme dette fore foreldrene dine?

At det er er interesse du har som du gjerne ønsker at de skal støtte i form av forståelse og aksept. At dere heller kan ha en veiledende avtale for deg når det gjelder økonomien: at du blir enig om å spare en viss sum med penger i mnd/året?

Samt at du mener og de mener sammen at du kan kjøpe et par nye sko i halvåret samt et ca antall klesplagg/antrekk. Da får du og de et mer realistisk syn på din interesse, forbruk og behov. En ting er å kjøpe og kjøpe ting, og at det blir en avhengighet.  Noen kan også være motivert av å passe inn sosialt.

Eller at en ønsker å bare ha merkeklær, når det fins like fine plagg som er billigere og man kunne brukt pengene bedre.

Jeg forstår at du har noen merker som du liker og en stil og det syns jeg at du skal verdsette og heller vise fram til dem; hva du liker og hvorfor det er slik. 

De tenker nok på deg og hva de tror er ditt eget beste, mens noen ganger så vet man det best selv også. Jeg tenker nok at de vil gjerne forberede deg på voksenlivet og at da har man ikke alltid råd til å kjøpe det man ønsker.

Dette noe jeg tror du helt fint allerede vet, eller kommer til å lære selv, som alle vi andre som er voksne har måttet lære selv :)

Gjerne si at det også er leit at de kaller deg en bortskjemt drittunge også! 

Håper disse rådene hjelper. Ønsker deg lykke til! Les artiklene under, de passer bra til spørsmålet ditt også!

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din