Hopp til hovedinnholdet

Hva bør jeg betale hjemme? Tjener 12000.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Hva er rimelig å betale hjemme når en 19 åring har 12 000 i inntekt i måneden? Jeg har ei lillesøster som er under 18 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg tenker det er fint at du stiller spørsmålet. For jeg vil tro at både du og dine foreldre synes det føles riktig at man deler litt på utgiftene når du tjener penger selv.

 

Jeg vet ikke om du går på skole samtidig som du tjener så mye? I så fall tenker jeg at du jobber mye i tillegg til skole/studier.

 

Det koster penger å bo for seg selv, vi har laget en artikkel som sier noe om hvor mye det koster å bo.  Jeg tenker det er lurt å ha dette i tankene når dere bestemmer hva du skal betale hjemme.

 

Sett opp et budsjett: Hva trenger du for å leve? Tipper du må betale alle utgifter selv, slik som mobil, klær, toalettsaker, reiser, ferie og lignende. Og kanskje du sparer noe til bolig eller lignende? Husk at det er lurt å starte å spare til innskudd om du skal kjøpe eller depositum om du skal leie leilighet.

 

Og hvordan er økonomien til familien din? Er det slik at det er viktig og nødvendig at du bidrar med en del?

Denne praten og sirkusjonen bør dere ta sammen. Og så kan dere foreslå hva dere synes er rimelig at du betaler. Kanskje du foreslår en sum for å bo og litt for mat? Og har familien din god økonomi kanskje du kan få til en avtale om at du kan ha en fast sparing til en sparekonto på et visst beløp dere blir enige om, og at det blir en del av avtalen?


Forslag basert på dette:
Du betaler 2500 for hueleie og strøm i mnd + 1500 i mat, (og får den maten som resten av familien spiser). Det er billig for deg, og en god hjelp for familien. I tillegg går du med på å spare 2000 i måneden til en fast sparekonto. Det betyr likevel at du har 6000 til forbruk, ferie o.l., og det er MYE mer enn du ville hatt om du bodde for deg selv og mer enn mange voksne sitter igjen med etter at alle utgifter er betalt.

 

Men dette finnes det mange ulike svar på. Jeg tror dere kan finne en fin løsning som gjør at det er en god situasjon for alle.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb