Hopp til hovedinnholdet

Hvordan forberede seg på dårligere økonomi?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 20 år. Jeg og mine to fantastiske søsken mistet vår mor og far i en tragisk trafikkulykke i Australia i begynnelsen av oktober 2012. Jeg og min samboer valgte selv, med samtykke fra min bror, søster og fylkesmannen at vi to skulle ta over ansvaret for mine to yngre søsken. Jeg er oppvokst i en rik familie og flytte inn i et hus uten gjeld. Jeg overtok også pappas gullgruve. I bunn og grunn ser jeg ikke på økonomien som et stort problem. I de tre månedene jeg har bodd her har jeg ikke hatt problemer med å betale regninger, mat, drivstoff eller ukepenger til mine søsken. Det har heller ikke vært nødvendig å kutte ned på mitt eget pengeforbruk. Selv om økonomien vår er på topp, må jeg ha tanken om økonomiske nedgangstider i bakhodet. Jeg er litt bekymret for dette, men klarer liksom ikke helt å omstille meg til å bli en sparende person. Jeg har aldri vært i situasjon der er nødt til å tenke meg om før jeg drar kortet. Jeg er redd for å kjøre vår egen økonomi ned i en bølgedal. Jeg er tross alt bare 20 år og har aldri hatt noe økonomisk ansvar for andre enn meg selv. Jeg har vært i kontakt med en økonomirådgiver som fortalte meg at jeg ikke trenger å bekymre meg, men jeg klarer liksom ikke få dette ut av hodet. Hva gjør jeg dersom vi ikke lenger har den samme, gode økonomien vi har i dag? Bør vi kutte ned pengeforbruket og heller spare noen tusenlapper hver måned? Hva om familiebedriften ikke lenger gir meg nok inntekter til å forsørge mine søsken?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst må jeg si at jeg er imponert over hvordan du har tatt ansvar for deg selv og søsknene dine. Jeg forstår godt at du er urolig over hvordan du skal kunne håndtere situasjonen og ta ansvar for en så stor økonomi, uten erfaring. Den erfaringen vil du imidlertid få, og for hver måned som går vil du få ny erfaring og bli tryggere i rollen din.

Du har blant annet en viktig rolle som forbilde overfor søsknene dine. For at dere alle tre skal kunne mestre livene deres og ha kontroll over framtidig økonomi er det viktig at dere fullfører en utdannelse. En utdannelse vil bidra til å sikre muligheten for jobb og inntekter utover inntekten fra familiebedriften og være et slags sikkerhetsnett for dere alle.

Kontroll over økonomi handler mye om oversikt. Prøv å sette opp en oversikt over hvor mye penger dere bruker på en måned. Når du/dere trekker kortet blir beløpet belastet en konto. Sjekk av månedlig kontoutskrift(er) vil antagelig gi mye nyttig informasjon. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har laget et standardbudsjett for en norsk husholdning basert på husstandsmedlemmenes kjønn og alder. Du finner budsjettet her:

script.sifo.no/cgi-bin/standard/standard.cgi

Legger du inn dine familiemedlemmer finner du ut hva standardbudsjettet i henhold til SIFO's nøkterne budsjett (uten boutgifter) er for din familie. Dette kan du sammenligne med deres eget forbruk over en måned. Dette vil kunne bidra til å gi deg en ide om forbruksnivået deres.

Når det gjelder sparing er det mange måter å spare på. Den delen av inntekten som dere ikke bruker opp blir jo gjerne stående igjen på kontoen. Dette er jo også en slags sparing for fremtidig forbruk eller en buffer mot fremtidige utgifter. Dersom du skaffer deg en oversikt over hva dere bruker på en vanlig måned, og ser dette opp mot hvilke inntekter som kommer inn, vil du kunne få en oppfatning av hva som er tilgjengelig for sparing. En økonomisk rådgiver vil også kunne hjelpe deg å få oversikt over økonomien og gi råd om ulike spareformer.

Jeg tror du vil oppleve at du får stadig bedre oversikt og kontroll og ønsker deg lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din