Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får man baksmell på skatten?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvorfor man får baksmell på skatten? jeg er litt redd for å få det. Kan jeg få baksmell på skatten hvis jeg har lavere eller høyere rente på lånet mitt en det jeg hadde i fjor? I fjor og året før betalte jeg 10 prosent skatt, og i år betaler jeg 9 prosent, hvorfor det? Da jeg betalte 10 prosent fikk jeg igjen nesten 9000 på skatten, kan jeg regne med å få igjen nesten like mye i år? Eller varierer det så mye at jeg må regne med å ikke få igjen noe i år? Hvor mye svinger dette fra år til år? Jeg har trygd, kan man få baksmell på skatten når man har trygd? Eller er det liten sjangs for det? Jeg har et lån i banken, ikke så veldig høyt, jeg har ikke oversikt over rentene, men jeg har noen ganger betalt bare renter på det, eller så har jeg betalt rentefritt noen måneder, dette har jeg avtalt med banken, kan jeg få baksmell på grunn av dette? Jeg har noe gjeld ellers, har dette noe å si? jeg er så redd for å få baksmell. Betaler jeg riktig mengde skatt når det står hvor mye jeg betaler i skatt? Eller kan det være for lite. Håper dere kan gi meg et forståelig svar, veldig takknemlig for det. Hilsen I

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Baksmell på skatten får du dersom det månedlige skattetrekket ditt har vært for lavt i forhold til det du har tjent. Det spiller ingen rolle om du har trygd eller arbeidsinntekt. For å beregne "riktig" skatt kan du gå inn på skatteetatens enkle skattemodell:

skatteetaten.no/upload/Applikasjoner/Enkel2013_20130107.htm

Hvert år, vanligvis rett før Jul, får du tilsendt et nytt skattekort. Der står det hva skatteetaten tror at du kommer til å tjene i året som kommer, og hvilke formue, gjeld og fradrag du forventes å ha. Du skriver at du har en trygdeytelse. Den er jo antagelig ganske stabil fra år til år. Da er det forholdsvis enkelt for Skatteetaten å beregne riktig skatt for deg. Det skattetrekket du har i dag er derfor antagelig stort nok, hvis det ikke har skjedd store endringer i økonomien din det siste året. Du har betalt 10% skatt og fått tilbake nesten kr 9 000 på skatten. Det betyr at du har blitt trukket mer enn nødvendig i skatt, og det kan være grunnen til at du nå har fått en litt lavere skatteprosent og betaler 9% skatt. Dersom ikke noe annet er endret må du nok derfor regne med at du får mindre tilbake på skatten neste år. Dersom du ønsker å "spare" ved at det trekkes litt ekstra skatt hver måned, kan du gi NAV beskjed om å trekke litt ekstra skatt. Skatten du må betale varierer ikke mye fra år til år når ca samme inntekt og fradrag legges til grunn. Med stabil inntekt er det ganske enkelt å beregne ditt skattetrekk. Derfor er ikke risikoen for at du får baksmell så stor. Har du lån får du fradrag i skatten på 28% av rentene som påløper. Rentene påløper selv om du har fått utsettelse på betaling. Så lenge du betaler rentene i henhold til avtalen med banken får du automatisk fradrag i skatten. Dersom renta går mye ned, får du mindre fradrag i skatten. For personer med høy gjeld kan det gi utslag i baksmell på skatten, fordi det er tatt høyde for et høyrere rentefradrag da skattetrekket ble bestemt. Motsatt blir rentefradraget høyere når renta går opp, og man får mer igjen på skatten dersom man ikke har bedt om at skatten blir redusert i utgangspunktet. Skatten du betaler avhenger altså av inntekten din og evt. fradrag. Beløpet du betaler er akkurat det samme om du betaler mye skatt hver måned og får mye tilbake i skatteoppgjøret eller om du betaler for lite skatt hver måned og dermed får baksmell. Det høres ut som din skatteberegning er under kontroll og at du derfor slipper baksmell.

Lykke til videre.

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din