Hopp til hovedinnholdet

Er det overgrep om jeg har sagt ja til sex, men angrer etterpå?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex med en gutt som er 22 år gammel Og jeg er 15 . Jeg ga samtykke om at jeg ville, men var litt usikker om jeg egentlig ville, men jeg ble med på det. Han spurte ikke om jeg ville når vi kom opp i situasjonen, men ga halvveis samtykke igjennom snapchat før vi møtes. Jeg kjenner han fra før av, og vet godt hvem han er. Han bruker også å spørre meg om naken bilder, hver dag. Jeg sender det da han spør sånn at jeg føler med bra nok for han. Og da svarer han med bilde av penisen sin. Er dette et seksuelt overgrep? Kan det anmeldes vis jeg angrer? Brukte heller ikke prevensjon under sex, men jeg går på p-piller.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15!

Takk for spørsmål.

Du forteller at du hadde sex med en person som var 22 år og du 15. I Norge finnes det noen lover som sier noe om når og med hvem en kan ha sex. En person over 16 år kan ikke ha sex med noen under, selv om begge vil det og gir samtykke. Er det liten forskjell i alder og modenhet, vil det likevel ikke skje noe. Er det derimot stor forskjell i alder og/eller modenhet, kan den som er over 16 år få straff. 

Uavhengig av alder, er det viktig å sjekke ut om den en skal ha sex med vil det og synes det er ok. Det er vanskelig for en som ikke var tilstede å vurdere hva som ble sagt og på hvilken måte. Du sier selv at du sa ja til sex, men kjente deg likevel usikker. Har en sagt ja til å ha sex med noen, er det vanskelig for den andre å vite om en likevel kanskje ikke vil. Det er derfor fint om en får sagt ifra at en likevel er usikker og at en trenger litt mere tid for å bestemme seg. Har en sagt ja til sex, men angrer etterpå, kan en ikke anmelde noen for overgrep.

I spørsmålet sier du også at du sender fra deg nakenbilder av deg selv for at du skal være bra nok for han. Det er et kraftig hint til deg selv om at kanskje dette ikke er den rette for deg. Føler en at en må sende fra seg nakenbilder for å være bra nok, er det ikke et godt forhold. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”One-night stand” eller tilfeldig sex – angrer du etterpå?

Jenter sitter på sengekanten og angrer (colourbox.com)

Har du opplevd å ha sex med noen (som du kanskje ikke engang kjenner) uten at det ble noe mer enn det? Du er ikke akkurat alene. Studie* viser at opptil 7 av 10 nordmenn har hatt minst en ”one-night stand”, så man kan si at tilfeldig sex er relativt vanlig.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep