Hopp til hovedinnholdet

Er det min skyld at både jeg og søskenbarnet mitt ble utsatt for overgrep?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine og jeg snakket om det som skjedde eng meg får noen år siden, en nær person i familien voldtok meg. Vi snakket om å anmelde han og at mamma og pappa og jeg og søsteren min skal gå hos en salgs psykolog. Pappa måtte fortelle det som skjedde med emg til tanten min siden han som gjorde det ofte er his dem, han ville bare være sikker på om det har skjedd med søskenbarna mine også. Det pappa sa fikk meg til å gråte. Da tanten min fortalte det som skjedde emg meg til søskenbarna mine og spurte om det hadde skjedd med dem var det først ingen som sa noe, men så brøt det eldste søskenbarnet mitt og begynte å gråte. Hun klarte ikke å holde det inne i seg lengre, hun fortalte at han hadde tatt på henne og at hun hadde sagt stopp, men hen fortsatte. Er det ikke min feil at det skjedde med henne? Hadde ikke jeg sagt ifra da det skjedde så ville ikke noe av dette ha skjedd!? Det er min feil at det skjedde meg både meg og henne, er det ikke??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Så forferdelig å lese at du har blitt voldtatt av en i din nære familie. Men det er flott at foreldrene dine vet det nå og at du slipper å bære på denne hemmeligheten lenger. 

Det er ikke din skyld at du ble voldtatt. Og det er ikke din skyld at søskenbarnet ditt ble utsatt for overgrep. Det er den som utfører overgrepene som har all skyld.

Det var veldig viktig og bra at du sa i fra til noen om hva som skjedde med deg! 

Jeg synes det er veldig flott at dere snakker om det som har skjedd i familien. Siden det er en person som er i kontakt med deres familie ofte som har gjort dette bør flere få vite det slik at de kan hjelpe og beskytte barna. 

Det er bra at dere skal få hjelp ved å snakke med en psykolog. Det er godt for deg å få satt ord på alt det vonde og vanskelige. Samtidig er det sikker godt for mamma og pappa å snakke med noen om det som har skjedd. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep