Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer bare på om "tvangskosing" er seksuell trakassering?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer bare på om "tvangskosing" er seksuell trakassering, siden jeg var hos en kompis for en liten stund tilbake der vi hadde det ganske hyggelig sammen, men så ødela han mye av stemningen da han sa sånn rett ut at han ville kose m meg, men jeg var akkurat ikke sa keen på det så jeg sa nei. Men han hørte ikke på meg og han ignorerte meg helt så han prøvde å legge seg over meg siden jeg lå på gulvet. Jeg fikk litt panikk så jeg prøvde å holde han unna med å bruke armene og beina, men han var ganske så mye større enn meg så det var ganske vanskelig. Jeg sa nei at jeg ikke hadde lyst og begynte til slutt å skrike til han, men han ville ikke høre. Genseren min hadde sklidd opp så halve siden min vistes så han tok hånden sin der og "kilte" meg men han liksom begynte å bevege den oppover. Tilslutt så ble jeg veldig redd så jeg sa at jeg kom til å sparke han om han ikke ga seg, og han ga seg ikke så han fikk litt juling av beina mine så bare lurte på om dette er seksuell trakasering?

Besvart 11.09.2018 20:18
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Seksuell trakasseringen spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing" eller plaging. Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Det er dette som skiller seksuell trakassering fra f. eks flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet, men som er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene. Slik "tvangskosing" som du beskriver her, er i følge denne definisjonen seksuell trakassering. 
Gutten er større enn deg, han er sterkere enn deg og han overrumplet deg ved å legge seg over deg. Du sa nei, du skrek, ropte og prøvde å få han vekk og du måtte til slutt sparke ham. Du ble veldig redd. Han ydmyket deg eller "ertet" deg med å føre fingeren opp mot puppene dine. Så tydelig nei som du både viste med kroppen din, sparket, ropte og prøvde å få han unna deg, er det ikke mulig å misforstå. Dette er både grensekrenkelse og seksuell trakassering.
Det kan være at han så på dette som erting og kanskje flørting. Det kan være at han ikke mente det som hverken krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. 
Hvis du skal snakke med han igjen, må du kanskje sikre deg at det er andre tilstede? Da kan du vise ham utskrift/skjermbilde av det du har skrevet, svaret og artiklene her. Da vil han kanskje forstå alvoret i dette? Man kan ikke skremme vennene sine slik at de blir så redde som du ble. 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du mulighet til å reflektere over det som skjedde, og gode spørsmål og innspill, kan hjelpe deg videre. Dere kan også sammen finne ut om du skal snakke med han igjen, og eventuelt hva du skal si, eventuelt gjøre.  


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep