Hopp til hovedinnholdet

Kunne pappa straffes for at han tok på meg under klærne da jeg var liten?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt mye oppgjennom årene med angst og depressjon, noe som jeg tror er på grunn av dette: Når jeg var mellom 4-12 år tok pappa meg på rumpa under buksa. Når vi satt å så på TV kunne han smyge handa si under buksa mi fordi han skulle varme seg. Jeg skjenner at jeg blir kvalm av å tenkte på det,pappa tok på meg når jeg var så liten at jeg ikke vist bedre. Jeg har fortsatt problemer med at pappa klemmer meg eller stryker meg på ryggen.spørsmålet mitt er, var dette sexuell trakassering/utnyttelse og kunne han blitt straffet for det? Er han pedofil på grunn av dette?

Besvart 15.03.2019 15:53
 

Svar
Hei!

Det er trist å lese det du har opplevd. Din pappa gjorde noe med kroppen din som du ikke likte. Det skjedde da du var liten og ikke visste bedre, men også når du ble litt eldre, slik jeg forstår det. 

Seksuelle overgrep defineres blant annet som ufrivillig fysisk kontakt, altså alt fra berøring til samleie/voldtekt. Hvis du ikke likte at pappa tok på deg på den måten han gjorde så vil det gå under definisjonen seksuelle overgrep. Om han kunne blitt straffet eller ikke er vanskelig å si. Det kommer an på omfanget og alvorlighetsgraden, og det er politiet som vurderer det. 

Foreldre tar på barna sine. Foreldre kan vise om sorg og kjærlighet ved å ta på barna sine. Men hvis ikke barnet vil, eller at berøringen har seksuelle undertoner eller gjøres på deler av kroppen som er private, er det ikke greit. Barn lærer nå at kroppen deres er bare deres og ingen har lov til å ta på dem hvis de ikke vil. 

Om faren din er pedofil eller ikke kan ikke jeg svare på. Men det er tydelig at han ikke visste, eller ikke tenkte over, at det han gjorde ikke var helt greit. 

Jeg håper at du har snakket med noen om det du har opplevd. Hvis du ikke har det vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en voksen du stoler på som du kan fortelle dette til. Tankene dine rundt dette gjør at du ikke har det bra. Du behøver ikke å ha det vondt og vanskelig. Ved å sette ord på opplevelsene dine kan du få det bedre! 

Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan også gå til fastlegen din. Det finnes også ulike hjelpetelefoner hvor du får snakke med mennesker som har tid til å lytte til deg og som gir deg gode råd. For eksempel kan du ta kontakt med landsdekkende telefon for incest - og seksuelt misbrukte. Her kan du være anonym.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Her kan du også finne flere gode hjelpetjenester du kan ta kontakt med. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Overgrep fra noen du kjenner

To jenter snakker sammen (kripos.no)

Har noen du kjenner utsatt deg for voldtekt, seksuelle overgrep eller gjort noe med kroppen din som du ikke vil og som ikke er lov?

Da er det viktig at du sier ifra så du kan få hjelp.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep