Hopp til hovedinnholdet

Venninnen min fingret meg mot min vilje. Hvor straffbart er det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, da jeg var 11 år hadde jeg bestevenninen min på overnatting. Hun er et år eldre en meg. Hun ville fingre meg men det ville ikke jeg. Jeg sa nei mange ganger men da ble hun sint på meg. Heg var redd for at hun ikke ville være vennen min lenger hvus jeg ikke lot henne gjøre det så jeg sa ok men endra mening og sa nei med en gang etterpå. Da mente hun at jeg ikke kunne trekke meg siden jeg allerede hadde sagt ja og tvang meg til å la henne gjøre det. Det varte mellom 5 - 10 sekunder men det har likevel påvirket meg veldig. Hun har gjort andre lignende handler før det også som å ta en video av meg da jeg var i undertøy og nekte å slette den etterpå. Til slutt snek jeg meg inn på mobilen hennes og slettet det selv. jeg lurer på hvor straffbart det hun gjorde er og hva jeg kan gjøre for å få det bedre selv. Jeg vil ikke at hun skal bli identifisert og/eller straffet siden det betyr at hennes foreldre kommer til å måtte vite det og hun har sagt unnskyld for det og angrer på det.

Besvart 24.04.2019 08:18
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at dette var en vond opplevelse for deg. Du ble utsatt for et seksuelt overgrep av din venninne den gangen for 4 år siden. 

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år, (straffeloven § 20 første ledd bokstav a). Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke pågripes eller straffes. Det vil si at venninnen din ikke vil få noen straff for det hun gjorde da hun var 12 år. 

Hadde dere vært eldre da det skjedde, ville det stilt seg anderledes. Etter straffeloven § 291 kan den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende handling, (...), straffes for voldtekt.

Selv om hun ikke kan straffes, betyr ikke det at det som skjedde ikke var alvorlig. Det at du har slitt i etterkant er uansett viktig å ta på alvor. For at du skal få det bedre med deg selv, er det viktig at du snakker med noen. Helsesykepleier på skolen din kan være en god start. Helseykepleier er vant til å snakke med ungdom om slike ting. Helsesykepleier har også oversikt over hjelpetilbud i kommunen din, om du skulle ha behov for mer hjelp. Helsesykepleier har taushetsplikt, så du behøver ikke å være bekymret for at andre skal få vite hva dere snakker om :-)

For å komme igang med samtalen, kan du vise helsesykepleier spørsmålet ditt og svaret fra meg. Da slipper du å si så mye. 

Om du ikke tør å snakke med noen ansikt til ansikt, er det andre steder du kan få hjelp. Det aller viktigste er at du får noen å snakke med for å få det bedre. Du kan ringe Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 80057000

Der trenger du ikke engang å si hva du heter eller hva du har opplevd. De som jobber på Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte vet noe om hvordan du kan ha det. Mange av de som jobber der har opplevd overgrep selv. Gratis fra fasttelefon og Telenor mobil. Telefonen er døgnåpen.

Du kan også ha kontakt med dem på e-post: post@incest80057000.no

Her kan du lese mer om hjelp etter seksuelle overgrep

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep