Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 15 og har hatt sex med ei jente som er 16, hva skal jeg gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Okey så eg er 15 år gammal og eg hadde sex igår med en jente som er 16 og blir 17 og nå har ho anmeldt meg får voldtekt og ho har begynt å dikte opp historie... hva kommer til å skje med meg nå? Ho gjorde de frivillig og sa aldri nei og sånt og ho var med på de.

Besvart 14.07.2019 16:15
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Du forteller at du har hatt sex med ei jente som er over 16 år, og du er bare 15 år. Du skriver at hun truer med å anmelde deg for voldtekt, men at sexen var frivillig for begge to.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes. Derfor er det du som kan anmelde jenta, og ikke omvendt.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...
"Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling".

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke. Det vil si at jenta sannsynligvis ikke kommer til å få noen straff, fordi dere var like gamle.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Jeg tenker at du kan si til jenta at hvis hun truer deg mer, så kommer du til å fortelle en voksen om det som har skjedd, og at det like gjerne er henne som kan bli anmeldt fordi du er under den seksuelle lavalderen.,

Fortell dette til en voksen du er trygg på hvis det ikke tar en slutt på truslene. Lykke til videre og fortsatt god sommer.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep