Hopp til hovedinnholdet

P-stav, kostnad, alder, må foreldre  få vite noe

Jente 15 år
 

Spørsmål

Var dum og løy til typen og sa jeg hadde p-stav. Tror kanskje jeg må få skaffa meg en p-stav denne uka siden vi skal overnatte på fredag (om 6 dager). Eller kan jeg ta angrepille og bruke det som prevangsjon dagen etter? Vi kommer ikke til å ha samleie med kondom. Blir liksom feil fordi vi har snakket om at det vil ingen av oss bruke osv.. Og en ting til, kan jeg ta p-stav uten at foreldrene mine vet det eller får vite om det? hva koster det? har hørt det er gratis når man er under 16 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du er opptatt av å beskytte deg mot å bli ufrivillig gravid.

Jeg vil fraråde deg å satse på at angrepille/nødprevensjon vil beskytte deg mot graviditet. Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta en graviditetstest hvis det går mer enn to uker over forventet menstruasjon. Det tar to uker fra ubeskyttet samleie før en graviditetstest er sikker, så dersom du tar testen tidligere kan resultatet bli ukorrekt. Nødprevensjon skal heller ikke tas for ofte, da det er mye hormoner i det legemiddelet.

P-stav er ikke gratis når man er under 16 år. En p-stav koster 1141 kr, og kan brukes i opp til 3 år. P-stav er gratis for de mellom 16 og 17 år. Er du 18 år må du betale ca. én tredel av prisen, mens 19-åringer betaler ca. to tredeler av prisen. (Prevensjonsguiden/Sexogsamfunn.no)

Her kan du lese mer om virkning og bivirkning av p-stav.

Du kan snakke med fastlegen din eller lege ved helsestasjon for ungdom. Det er viktig at du beskytter deg mot ufrivillig graviditet når du er 15 år, og foreldrene dine trenger ikke bli involvert i hvilket prevensjonsmiddel du bruker.

Siden du er under 16 år må jeg informere om den seksuelle lavalder, selv om du sikkert kjenner til hva den beskyttelsesloven handler om. Se eventuelt vedlagt artikkel. 

Hvis det er vanskelig å si at du vil vente med å ha samleie til du  har funnet et trygt prevensjonsmiddel, så kan du skylle på  den seksuelle lavalder eller at dere må vente av en eller annen grunn.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon