Hopp til hovedinnholdet

Jeg kan ikke forstå hvorfor det er greit å slutte å ta pillene når man vil for å ha pause, men ikke å glemme en pille. For meg virker de to veldig like. Hva er det som gjør at det går an å utsette mensen slik? Jeg lurer også på om man er like beskyttet mot en uønsket graviditet i pauseuken etter en utsettelse av mensen, som om man ikke hadde utsatt den.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på p-pille typen Yasmin i rundt ni måneder nå, og har utsatt mensen ett par ganger uten problemer. Allikevel lurer jeg litt på hva som er forskjell på å glemme en pille, og å hoppe over mensen så mange dager man vil og deretter ta pausepillene. Jeg kan ikke forstå hvorfor det er greit å slutte å ta pillene når man vil for å ha pause, men ikke å glemme en pille. For meg virker de to veldig like. Hva er det som gjør at det går an å utsette mensen slik? Jeg lurer også på om man er like beskyttet mot en uønsket graviditet i pauseuken etter en utsettelse av mensen, som om man ikke hadde utsatt den.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Forskjellen ligger i at pauseuken er tilpasset slik at du fortsatt vil ha effekt av pillen som prevensjon.  Når du tar pauseuke, har du tatt p-piller sammenhengende i 21 dager, og er godt beskyttet mot graviditet også i pauseuken. Det sammen gjelder når du har hoppet over pauseuken over tid.

For at p-pillene dine skal ha god nok effekt også i pauseuken, må man ha tatt minst 21 piller sammenhengende, 3 uker med aktive piller. De 7 dagene du har pauseuke, vil du fortsatt være godt beskyttet. Kommer du ikke i gang til rett tid etter en pauseuke, vil effekten av pillen svekkes, og du er ikke lengre beskyttet mot graviditet.

Glemmer du å ta en pille når du er på de aktive pillene, så øker faren for graviditet fordi effekten av pillen svekkes. Jo flere dager du glemmer å ta pillen, jo større er faren for uønsket graviditet ved ubeskyttet sex i dagene etter. For at pillene skal ha god effekt må du ta den sammehengden og uten å glemme å ta de aktive pillene. 

Når du utsetter pauseuken, og tar aktive piller sammenhengende over lengre tid, er du godt beskyttet mot graviditet. Du kan utsette pauseuke så lenge du vil, eller inntil du får mellomblønding og velger å ta en pillefri uke. 
Igjen er huskereglen at det alltid må være minst 21 dager mellom to pauser uker, og at du ikke tar pauseuke i mer enn 7 dager.

Her har du en oversikt på hva du gjør dersom du glemmer å ta en eller flere piller:

Hvis du bruker p-piller med sukkerpiller/placebotabletter (28 piller på brettet) er det ikke farlig å glemme de siste 7 sukkerpillene da disse ikke har noe effekt uansett. Bare husk at det aldri må gå mer enn 7 dager fra siste hormonpille til du starter på nytt brett.

Dersom du glemmer én pille (det vil si der det har gått mer enn 24 timer, men mindre enn 48 timer, siden forrige pille), uansett hvor du er på brettet, regnes du fortsatt som beskyttet mot graviditet. Ta pillen du glemte og dagens pillen litt senere, selv om det betyr to piller på samme dag. Du trenger ikke å ta nødprevensjon (angrepille) eller bruke kondom. Eksempel: Hvis det er torsdag morgen og du oppdager at du glemte å ta onsdagspillen, tar du onsdagspillen med én gang. Torsdagspillen tar du så til kvelden. Fra fredag fortsetter du å ta pillene til vanlig tid.

Glemmer du to eller flere piller (det vil si der det har gått mer enn 48 timer siden forrige pille) er det stor sjanse for at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet. Du skal ta den siste pillen du har glemt, og ta dagens pille litt senere. De andre glemte pillene kan du kaste. Hvis den siste pillen du glemte er i den siste uka før blødnings uka (piller 15-21) skal du ikke ha en blødningen (pillefri uke eller sukkerpillene), men starte rett på nytt brett.
Du skal uansett hvor på brettet du har glemt pillene bruke kondom i tillegg de neste 7 dagene. Hvis du har hatt samleie de siste 7 dagene anbefales det nødprevensjon i tillegg. Eksempel: Hvis det er torsdag morgen og du oppdager at du glemte å ta tirsdags- og onsdagspillen, tar du onsdagspillen med en gang. Tirsdagspillen kaster du. Torsdagspillen tar du til kvelden. Fra fredag fortsetter du å ta pillene til vanlig tid.

Hvis du har ubeskyttet samleie før du glemte to piller eller en av de 7 dagene etter at du har glemt p-piller bør du ta nødprevensjon (angrepille).
Husk at nødprevensjon gjør at p-pillene ikke virker optimalt rett etterpå slik at du må bruke kondom etterpå. Hvor lenge du skal bruke kondom varierer mellom de ulike typene av nødprevensjon. Snakk med apoteket når du kjøper nødprevensjon, og fortell de hvilken type p-pille du bruker for å få riktig veiledning.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon