Hopp til hovedinnholdet

Hva er egentlig orgasme for jenter?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Hva er egt orgasme (for jenter)? Er det når jenta fingrer (o.l.) og får den deilige følelsen, eller er det den deilige følelsen og da de "spruter". Når jeg fingrer så stimulerer jeg klitoris, og får "den deilige følelsen", og iblant hender det at jeg "spruter". Jeg kan også fingre i skjeden, og det syns jeg er deilig og jeg får den deilige følelsen òg, men jeg "spruter" ikke. Vil det da si at jeg ikke kommer til å få orgasme mens jeg har samleie? Er det litt "dumt" at jeg ikke spruter hver gang? Hvordan skal jeg klare å ha samleie uten orgasme? Det blir kanskje litt synd for gutten når han bare kan få meg til å få orgasme ved å fingre meg, og ikke penetrere. Jeg beklager hvis jeg misbruker begrepet orgasme, men jeg forstår ikke helt hva det vil si. Og kan du være så snill og fortelle meg hvordan skjeden "oppfører seg" for de fleste etter/under orgasme? Litt om sammentrekninger, hvordan er det for gutten? Jeg håper på et bra svar, takk på forhånd:) Hilsen J15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Orgasme for jenter merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større, huden på hals og bryst kan bli rødlige.
 
Gutten kan oppleve sammentrekningene fra skjeden hvis penisen eller fingre er i skjeden når jenta får orgasme. 
 
Når jenter får orgasme blir skjeden enda mer våt enn den var i opphisselsesfasen og skjedesekret kan sive ut. Skjedesekret spruter ikke ut. Det er ikke vanlig at det spruter noe ut av skjeden. Noen kvinner hevder at det kan sprute ut en blank, glatt væske, men forskningen har foreløpig ikke klart å påvise dette. 
 
Hvordan man oppnår orgasme kan gjøres på minst to måter. Det ene er stimuli av den ytre delen av klitoris/klitorishodet. Den andre er ved stimuli rett innen for skjedeinngangen. 
 
Uansett hvilken metode man benytter aktiveres klitoris, ytre del og/eller de indre delene. Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger klitorishodet eller glans av klitoris. Klitorishodet er dekket av en liten forhud. Når man blir seksuelt tent blir klitoris blodfylt, og klitorishodet blir mer synlig, kommer fram fra forhuden. 
 
Kvinnens indre kjønnsorgan består av forlengelsen av klitorishodet, klitoris-skaftet, som går videre inn i kroppen i to 8 - 12 cm lange "ben" eller crus, som en Y, og omgir/omslutter skjedeveggen. Se denne tegningen hvordan det ser ut inne i kroppen. De to ”benene” hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. Inni hvert "ben" er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, finnes i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.
 
Forskning har ikke greid å påvise en separat struktur som man refererer til som G-punktet. Det antas at det som kalles for G-punktet er en dyptliggende, indre del av klitoris som blir stimulert gjennom skjedeveggen.
 
Som du ser i den vedlagte artikkelen er det kun 30 % som får orgasme ved kun stimuli inne i skjeden, mens nesten alle kvinner får orgasme ved stimuli av den ytre delen av klitoris. Mange par finner seg en teknikk der en av dem stimulerer den ytre delen av klitoris under samleie. Da kan jenta få gode orgasmer, noe som igjen kan framskynde guttens orgasme. 
 
Før man utforsker seksualitet med en annen anbefales det at man lærer seg å få orgasme alene. Da er det lettere å veilede partneren når man utforsker seksualitet sammen. 
 
Husk sikker prevensjon. 
 
Jeg håper dette er til hjelp for deg!
 

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex