Hopp til hovedinnholdet

Jeg har brukt p-piller, men vurdere nå å begynne med p-stav. Hvor stor er sjansen for at jeg vil oppleve de forskjellige bivirkningene/ting vil forandre seg om jeg bytter?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei ung.no! Jeg er en jente på 17 år i et fast forhold. Gjennom hele forholdet har jeg brukt p-piller (Oralcon for å være spesifikk), men vurdere nå å begynne med p-stav. Fordelene er jo mange, spesielt når det kommer til sikkerhet. I tillegg slipper jeg å huske å ta pillene, noe jeg ikke alltid har vært så flink til. Likevel er jeg redd. P-pillene har fungert fantastisk for meg, har ingen merkbare bivirkninger og kan utsette mensen så mye jeg vil uten problem. Jeg blør generelt veldig lite (med og uten hormonell prevensjon) og er lite/minimalt plaget av andre hormonelle "plager" (type akne, irritabilitet, ømhet). Jeg er redd for at dette skal forandres om jeg skifter prevensjon. Hvor stor er sjansen for at jeg vil oppleve de forskjellige bivirkningene/ting vil forandre seg? Tenker spesielt i henhold til blødninger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du bruker Oralcon og er fornøyd med pillene og ikke har opplevd bivirkninger. Nå vurderer du p-stav. 

P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen. P-stav virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning. Siden staven ikke inneholder hormonet østrogen, gir den ikke de farlige bivirkningene som blodpropp og hjerte- og karsykdom, og kan brukes av de fleste.

Det er mange fordeler med å bruke p-stav, og det er en av de prevensjonsmetodene vi anbefaler til ung jenter. Når du bruker Nexplanon trenger du ikke å huske på å ta en pille hver dag. Dette er en av grunnene til at Nexplanon er svært pålitelig (over 99 % effektiv).

Det er vanskelig å forutsi om du vil få blødninger eller ikke, etter at du har startet med p-stav. De første 3 mnd. er det vanlig med uregelmessige blødninger, men mange har ingen blødninger.

Senere vil noen ha blødninger som minner om mensen. Andre kan få uregelmessige blødninger som kan komme ofte eller sjelden, men blødningsmengden er stort sett mindre enn ved vanlig mens. Det er også vanlig at en blir helt uten blødninger, og noen kan gå flere år uten blødninger.

P-stav beskytter like godt mot graviditet uansett om du får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om du ikke har blødninger eller hvis du har uregelmessige blødninger.

En sjelden gang kan småblødninger komme av en annen grunn. Hvis du har hatt samleie uten kondom, er det viktig å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner (klamydia).

Andre bivirkninger:

Siden p-stav inneholder hormonet gestagen, kan du få bivirkninger, akkurat som ved andre typer hormonell prevensjon. Disse er helt ufarlige og går ofte over innen de 3 første mnd. Bivirkninger du kan oppleve er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, hudforandringer, psykiske bivirkninger og tap av sexlyst.

Det er dessverre umulig å si om du vil få blødninger eller ndre bivirkninger, eller hvor stor sjanse det er for at det vil endre seg. Du må bare prøve og se.

P-stav er gratis når du er  17 år, etter dette må du betale et mellomlegg og de koster da: Uten bidrag (Over 20 år) koster en p-stav ca 1141 kroner. Er du 18 må du betale ca 277 kroner og  er du 19 år betaler du ca 709 kroner.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon